Vlaamse
Oliecentrale

De Kracht van de Viscositeitsindex

12 June, 23

 . 

Hoe een Synthetische ISO VG 32 Hydraulische Vloeistof een Minerale ISO VG 46 Kan Vervangen

In de wereld van hydraulische systemen is viscositeit koning. Het speelt een cruciale rol bij het bepalen van de prestaties en levensduur van uw hydraulische pomp. Echter, viscositeit is niet enkel belangrijk; de wijze waarop het varieert met temperatuur – de zogenaamde viscositeitsindex (VI) – is even cruciaal. Deze blogpost gaat dieper in op hoe het begrijpen van de VI en de minimale viscositeit kan leiden tot efficiëntere en effectievere hydraulische systemen.

Wat is de Viscositeitsindex (VI)?

De viscositeitsindex is een maat voor hoe de viscositeit van een vloeistof verandert met temperatuur. Een hogere VI duidt op een kleinere verandering in viscositeit over een breed temperatuurbereik. Dit is voordelig in hydraulische systemen, waar fluctuaties in temperatuur vaak voorkomen. Synthetische oliën hebben doorgaans een hogere VI dan minerale oliën, wat betekent dat hun prestaties consistent blijven over een breder temperatuurbereik.

De Uitdaging van Minimale Viscositeit

Het waarborgen van de minimale viscositeit is essentieel voor een effectieve smering in hydraulische systemen. Fabrikanten bepalen vaak een minimale viscositeitswaarde bij bedrijfstemperatuur, die doorgaans niet lager mag zijn dan 10 cSt (of mm²/s) om onaanvaardbare slijtage aan pompen te voorkomen.

Van Minerale ISO VG 46 naar Synthetische ISO VG 32

Nu, stel je voor dat je een systeem hebt dat momenteel een minerale ISO VG 46 hydraulische vloeistof gebruikt. Zou het mogelijk zijn om over te stappen op een synthetische ISO VG 32 vloeistof zonder de minimale viscositeit in gevaar te brengen?

Met een hogere VI kan een synthetische ISO VG 32 inderdaad in sommige gevallen een minerale ISO VG 46 vervangen. Omdat de synthetische olie minder verandert met temperatuurschommelingen, kan het een vergelijkbare (of zelfs betere) smeringsprestatie leveren, zelfs bij hogere temperaturen.

Ook omdat de ISO VG 32 minder interne wrijving ondervindt dan de ISO VG 46 ontwikkeld hij hierdoor dus minder warmte, waardoor ook vaak de operationele temperatuur lager wordt.

De Voordelen van het Overschakelen

Het overschakelen op een synthetische hydraulische vloeistof met een lagere viscositeit kan verschillende voordelen opleveren:

Energie-efficiëntie: Lagere viscositeitsoliën kunnen de energie-efficiëntie van hydraulische systemen verbeteren door het verminderen de energie die verloren gaat in wrijving in het systeem.

Beter temperatuurbeheer: Met een hogere VI kan synthetische olie beter presteren over een breder temperatuurbereik, waardoor het systeem beter bestand is tegen zowel hoge als lage temperaturen.

Langere levensduur van de olie: Synthetische oliën hebben doorgaans een betere oxidatiestabiliteit, wat kan bijdragen aan een langere levensduur van de olie en langere intervallen tussen olieverversingen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste hydraulische vloeistof voor uw systeem gaat verder dan alleen het kijken naar de viscositeit. Begrip van de viscositeitsindex en hoe deze in verband staat met de minimale viscositeit, kan u helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes over de beste hydraulische vloeistof voor uw systeem. Raadpleeg altijd de aanbevelingen van de fabrikant en overweeg professioneel advies om ervoor te zorgen dat uw keuze de levensduur en prestaties van uw apparatuur optimaliseert.

Technisch Advies nodig

Onze technische mensen staan steeds klaar voor deskundig advies gebaseerd op een jarenlange samenwerking met de grootste merken.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn