Vlaamse
Oliecentrale

Proactief Onderhoud van uw Landbouwapparatuur

12 June, 24

 . 

Succes met Verlengde Bedrijfstijden

Waarom proactief onderhoud doen van uw landbouwapparatuur

Het runnen van een succesvolle en winstgevende boerderij is tegenwoordig geen gemakkelijke taak. Of u nu gewassen verbouwt, vee houdt of zuivelproducten produceert, de eisen van het werk kunnen zwaar zijn. Het vereist lange uren in extreme omstandigheden en het beheersen van verschillende vaardigheden om de taken nauwkeurig te voltooien. Het succes van een landbouwer hangt af van zijn kennis en het efficiënte gebruik van waardevolle apparatuur.

Succesvolle boeren zijn niet alleen goed op de hoogte van hun industrie, maar zijn ook proactief en toekomstgericht wat betreft hun boerderij en apparatuur. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat een boer miljoenen euro’s investeert in zijn bedrijf. Van machines en gereedschappen tot vee en land, als elk onderdeel van hun investering niet goed functioneert of goed wordt onderhouden, kan dit snel rampzalig zijn, zelfs voor de meest ervaren landbouwers. Daarbij komt dat elk jaar nieuwe landbouwtechnologie wordt ontwikkeld om aan de steeds hogere eisen te voldoen, waardoor de huidige landbouwapparatuur minder productief of geheel verouderd kan raken. Degenen die hun apparatuur niet effectief kunnen onderhouden en proactief kunnen beschermen, zullen niet in staat zijn om de concurrentie bij te houden en zullen onvermijdelijk achterblijven.

Hoewel er veel aspecten van de industrie zijn die boeren niet kunnen controleren, hebben ze wel volledige autonomie over de selectie en het onderhoud van hun machines en gereedschappen. Daarom is apparatuur een van de meest waardevolle en continue investeringen die een boer kan doen. Goed onderhouden landbouwapparatuur kan seizoenen meegaan en een aanzienlijke impact hebben op de inkomsten van een boerderij. In dit artikel bespreken we enkele factoren die een succesvol preventief onderhoudsprogramma creëren, zoals de keuze van smeermiddelen en het onderhoud van machines, en manieren om de algehele efficiëntie van uw boerderijactiviteiten te verhogen.

Ontwikkelen van een Onderhoudsplan

Door de generaties heen hebben boeren ontdekt wat er precies nodig is om hun apparatuur op topniveau te laten functioneren – proactief onderhoud. Door de waarde van onderhoudsactiviteiten te begrijpen, hebben landbouwers niet alleen de waarde van hun apparatuur behouden, maar ook de prestaties en waarde van hun landbouwbedrijf als geheel verbeterd.

Goed onderhoud van landbouwmachines vermindert niet alleen de algehele kosten die nodig zijn om de boerderij efficiënt te laten draaien, maar verlengt ook de levensduur van de apparatuur en voorkomt ongeplande stilstand en machinestoringen. Hoewel het besteden van tijd en middelen aan het onderhoud van landbouwapparatuur voor sommigen een onnodige kostenpost lijkt, begrijpen winstgevende boerderijen dat de kosten van onderhoud aanzienlijk lager zijn dan de steeds duurder wordende reparaties en vervanging van onderdelen.

Uit studies blijkt dat boeren die deelnemen aan preventieve onderhoudspraktijken voor hun apparatuur hun totale reparatiekosten met wel 25 procent kunnen verminderen. Dit kan zowel door eigenaar-betrokken onderhoud van de apparatuur als door het gebruik van een professioneel onderhoudsbedrijf. Het belangrijkste is dat de apparatuur actief wordt onderhouden om problemen te voorkomen.

Een van de belangrijkste aspecten van succesvolle preventieve onderhoudsoplossingen is het gebruik van een gepland onderhoudsprogramma. Een goed Preventief onderhoud programma vindt plaats voordat er een storing optreedt, om de levensduur van de landbouwapparatuur te verlengen door de kans op onverwachte machinestoringen en ongeplande stilstand te verminderen. Een preventief onderhoudsprogramma biedt vele voordelen, waaronder:

 • Verlengde levensduur van apparatuur
 • Minder onderdelenvervanging
 • Vermindering van storingen
 • Verbeterde betrouwbaarheid
 • Beter beheer van onderdelenvoorraad
 • Verbeterde doorverkoopwaarde

Onderhoud van landbouwvoertuigen

Een van de belangrijkste principes die boeren begrijpen, is dat om hun apparatuur goed te onderhouden, de machines schoon, droog en goed gesmeerd moeten blijven. Dit houdt in dat de gereedschappen na elk gebruik goed worden schoongemaakt, de apparatuur op de juiste manier wordt opgeslagen om te beschermen tegen de elementen, en dat elk personeelslid goed let op de smeerstatus van elk onderdeel.

Een ander belangrijk aspect voor een goed afgerond preventief onderhoudsprogramma is het bijhouden van gegevens. Goed gegevensbeheer helpt boeren niet alleen om hun gereedschappen en machines bij te houden, maar waarschuwt ook wanneer het tijd is voor geplande onderhoudsactiviteiten. Door deze activiteiten op consistente intervallen uit te voeren, kan dit aanzienlijk bijdragen aan een langere levensduur van de machine en minder stilstand. Eigenaren van landbouwapparatuur zouden een onderhouds programma moeten opzetten.

Onderhouds programma

 • Externe inspecties
 • Interne inspecties
 • Olieverversingen
 • Systematische smeringen
 • Controle op vloeistofonregelmatigheden
 • Waarschuwingen voor het corrigeren of vervangen van defecte componenten
 • Onderhoud van inventaris onderdelen
 • Naleving van de bedienings- en onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant
 • Regelmatige controles op waarschuwingssignalen van vermoeidheid, stress en corrosie

Elk kwaliteitsonderhoudssysteem moet ook gedetailleerde gegevensbeheer omvatten. Voorbeelden van gegevensbeheer om te helpen bij een gepland onderhoudsprogramma zijn:

 • Onderhoudsdocumenten die regelmatige onderhoudsactiviteiten en onverwachte incidenten met storingen beschrijven
 • Service record schema’s die aangeven wanneer onderhoud nodig is voor elk stuk apparatuur
 • Het bijhouden van een logboek bij elk stuk apparatuur om problemen te documenteren zodra ze zich voordoen
 • Het volgen van onderhoudsprocedures zoals beschreven in de OEM-handleiding (Original Equipment Manufacturer)
 • Een gecentraliseerd whiteboard in de werkplaats om alle medewerkers te informeren over onderhouds hoogtepunten en kritische informatie
 • Een map met contactgegevens van bedrijven of individuen die als externe hulpbronnen of assistentie worden gebruikt

Het volgen van deze stappen kan boeren helpen een effectief en duurzaam preventief onderhoudsprogramma op te zetten. Hoewel het bevredigend kan zijn om al uw onderhoudsbehoeften intern af te handelen, is dit soms geen redelijke of winstgevende beslissing. Als een probleem te complex wordt of de oplossing te tijdrovend is, is een geweldige alternatieve optie om een externe, getrainde professional in te huren voor assistentie. Dit kan variëren van smeermiddeldeskundigen tot onderhoudsdiensten voor apparatuur. Door hulp van buitenaf in te schakelen wanneer nodig, kan de boerderijbeheerder niet alleen nieuwe branchekennis opdoen, maar komt ook hun personeel vrij om door te gaan met dagelijkse taken en ervoor te zorgen dat de productie niet achterblijft. Een goede branchebron kan een lange weg afleggen bij het verbeteren van verschillende aspecten van uw preventieve onderhoudsprogramma.

De Juiste Smeerkeuze

n van de laatste, maar meest kritieke, componenten om te overwegen bij het creëren van uw preventieve onderhoudsprogramma is uw smeerkeuze. Smeerolie is de levensader die al uw landbouwapparatuur beschermt en ervoor zorgt dat ze goed functioneren. Zonder de juiste smering kan uw apparatuur ernstige neveneffecten beginnen te vertonen, zoals putvorming, slijtage en corrosie. Deze activiteiten creëren verontreinigingen die andere delen van uw systeem binnendringen en andere componenten beginnen te beschadigen. Uiteindelijk, als dit niet wordt gecorrigeerd, kan dit leiden tot totale machinestoring.

Een goed startpunt bij het proberen te selecteren van het juiste smeervet is de OEM-handleiding. Hierin zal de fabrikant het vereiste type smeermiddel vermelden. Dit wordt meestal weergegeven op de NLGI-schaal (National Lubricating Grease Institute), die smeervetten categoriseert op een nummerschaal van 000 tot 6 op basis van hun samenstelling en eigenschappen. Vanaf hier kunt u uw zoektocht uitbreiden op basis van deze criteria om beter te bepalen welk vet het beste aan uw behoeften voldoet.

Een andere geweldige bron om te benutten is een smeerspecialist. De meeste fabrikanten van smeervetten hebben een toegewijd personeel van hoogopgeleide smeermiddeldeskundigen die u kunnen helpen bij het bepalen van de behoeften van uw machine en het vinden van het juiste vet voor de klus. Dit kan u niet alleen waardevolle tijd besparen, maar het helpt u ook een dieper inzicht te krijgen in de smeerindustrie en de positieve effecten die het kan hebben op de levensduur van uw apparatuur.

Conclusie

Proactief onderhoud van landbouwapparatuur is essentieel voor de duurzaamheid en efficiëntie van uw boerderij. Door regelmatige controles, goede documentatie en het gebruik van hoogwaardige smeermiddelen kunnen boeren de levensduur van hun machines verlengen en onverwachte stilstand voorkomen. Door te investeren in een gestructureerd onderhoudsprogramma, waarbij zowel interne als externe expertise wordt benut, kunnen boeren niet alleen de productiviteit verhogen maar ook de kosten aanzienlijk verlagen. Deze aanpak zorgt ervoor dat uw apparatuur altijd in topconditie verkeert en uw boerderij succesvol blijft draaien, ongeacht de uitdagingen . 

Zoek je de juiste smeermiddelen of hulp bij het ontwikkelen van je preventief onderhouds programma ?

Neem contact op met onze experts

bronnen:(GrowerExperts)​​ (Holt Ag Solutions)​​ (Cenex)​​ (Successful Farming)​​ (Pequea Machine)​.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn