Vlaamse
Oliecentrale

Hoe gevoeliger en veeleisender de toepassing, hoe belangrijker het gebruik van geschikte smeermiddelen. Overal waar voedsel, dranken of diervoeder wordt geproduceerd, verwerkt, gebotteld of verpakt, onze CASSIDA-specialiteitensmeermiddelen van FUCHS LUBRITECH voldoen aan de hoogste veiligheidseisen samen met de hoogste technische prestaties. Ze zorgen daarmee voor een soepel productieproces, een hoog rendement en een langere levensduur van uw machines en installaties.

Is het onderhoud in uw productie voedselveilig geregeld?

Eén van de belangrijkste bezorgdheden in de voedings- en genotmiddelenindustrie is de veiligheid van de consument. Hierbij is het uiterst belangrijk dat men voorkomt dat deze voedings- en genotmiddelen in aanraking komen met hulpstoffen die het product kunnen contamineren.  Het grootste risico zit hem in de hulpstoffen die het product kunnen verontreinigen zoals smeermiddelen, hydraulische vloeistoffen, koelmiddelen, reinigingsmiddelen en verpakkingsmiddelen. Niet voedselveilig produceren kan leiden tot grote schadeclaims maar kan ook leiden tot de beschadiging van een merknaam. 

Hoe zorgen wij er samen met u voor dat de nodige maatregelen genomen worden?

Technische maatregelen

Technische maatregelen

We helpen u graag met het nakijken van uw productieproces. Hierbij adviseren wij u bij het op punt stellen van uw productie proces om zo de lekkage of contaminatie van smeermiddelen zo klein mogelijk te maken.

Verder Lezen
Procedures opstellen

Procedures opstellen

Er dienen correcte procedures te zijn waaronder werk en bedieningsinstructies. Deze maken meestal deel uit van een kwaliteitsborgingssysteem. Heeft u al een HACCP plan dat zich richt op de risico’s in uw productieproces?

Verder Lezen
Foodgrade smeermiddelen

Foodgrade smeermiddelen

Heeft u vragen over de voedselveiligheid van uw smeermiddelen? wilt u een advies? Wij beschikken over een heel breed gamma aan voedingsgeschikte smeermiddelen met onderstaande certificaten: ISO, NSF, Kosjer, Halal

Verder Lezen

Welke registraties geven aan dat een product als voedselveilig of food grade mag worden gebruikt?

De belangrijkste registraties die aangeven welke soorten voedselveilige smeermiddelen er zijn, worden aangegeven met de vermelding H1, HT1 en H2.
H1- en HT1-registraties: Voedselveilige smeer- en reinigingsmiddelen en warmteoverdrachtsoliën en koudedragervloeistoffen

  • H1-geregistreerde smeer- en reinigingsmiddelen en HT1-geregistreerde warmteoverdrachtsoliën en koudedragervloeistoffen mogen (incidenteel) in contact komen met voedingsmiddelen in en rond voedselverwerkingsgebieden zonder dat ze de volksgezondheid in gevaar brengen.
  • H2-registraties: Niet-voedselveilige smeermiddelen
  • H2-smeermiddelen zijn niet bedoeld om hoe dan ook in het productieproces in contact te komen met voedingsmiddelen, zelfs niet incidenteel.

Vervolgens zijn er nog de overige registraties:

  • A1: Algemene niet-voedselveilige reinigingsmiddelen
  • H3: Niet-voedselveilige oplosbare anticorrosiemiddelen
  • K1: Niet-voedselveilige solventreinigers
  • 3H: Voedselveilige lossingsmiddelen (wel onderworpen aan maximale concentraties in het eindproduct)