Vlaamse
Oliecentrale

Desiccant Breathers: Een Complete Gids

24 June, 24

 . 

Wat zijn Desiccant breathers (ontvochtigingsfilters) ?

Desiccant breathers (ontvochtigingsfilters) verwijderen verontreinigingen zoals vuil en vocht uit de lucht die machines, tanks en reservoirs binnendringt. In deze gids bespreken we hoe ontvochtigingsfilters werken, hoe je de juiste kiest, hoe je ze installeert en meer.

Waarom een Desiccant Breather?

Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 70 procent van het verlies van gebruik van apparatuur of machines te wijten is aan oppervlakteafbraak. Van die 70 procent zijn 20 procent van de vervangingen een direct gevolg van corrosie en de andere 50 procent zijn te wijten aan mechanische slijtage. De meest voorkomende oorzaken van deze corrosie en mechanische slijtage zijn vuil en vocht die van buiten de machine komen, ook wel verontreiniging genoemd.

Wanneer je vocht in je smeermiddel of hydraulische vloeistof hebt, treden er allerlei negatieve effecten op. Bijvoorbeeld, vocht leidt tot corrosie, wat op zijn beurt leidt tot deeltjesverontreiniging. Vocht kan ook de viscositeit van de olie veranderen, additieven uitputten en slibvorming veroorzaken. Om deze problemen aan te pakken is een holistische benadering van verontreinigingsbeheersing nodig. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor leveranciers die de volledige reeks van verontreinigingsbeheersingsapparatuur aanbieden, van ontvochtigingsfilters tot filters en andere gereedschappen.

Een desiccant (droogmiddel) is een hygroscopische stof (materiaal dat watermoleculen aantrekt en vasthoudt) die een droge toestand in de omgeving induceert of in stand houdt. Ontvochtigingsfilters zijn meerlagige apparaten die op je machines worden geïnstalleerd om de binnendringing van twee cruciale verontreinigingen te voorkomen: vocht en deeltjes. Apparatuur zoals tandwielkasten, pompen en reservoirs moeten “ademen” wanneer lucht in de hoofdruimte uitzet en krimpt als gevolg van temperatuurveranderingen en oliepeilveranderingen in het geval van hydraulische systemen. Elke keer dat apparatuur “ademt”, worden vuil, puin en vocht naar binnen gebracht, waardoor het smeermiddel wordt verontreinigd en de apparatuur na verloop van tijd beschadigd raakt. Aangezien we weten dat minstens de helft van de smeermiddelverontreiniging van buiten de machine komt en de meeste machines zijn ontworpen om te “ademen”, is het een goed idee om deze verontreinigingen bij de bron te stoppen. Hier komen ontvochtigingsfilters in beeld.

Hoe Werken Desiccant Breathers?

Ontvochtigingsfilters variëren in ontwerp en constructie. Sommigen werken door een driedelig ontwerp te gebruiken om ervoor te zorgen dat het interieur van je apparatuur schoon en droog blijft. Binnenkomende lucht wordt gereinigd en gedroogd door een initieel vast deeltjesfilter, een container met silicagel en een ander vast deeltjesfilter. Zo werken ontvochtigingsfilters:

 1. Binnenkomende lucht wordt gefilterd: Wanneer de machine ademt, komt de verontreinigde lucht de ontvochtigingsfilter binnen en passeert het eerste vaste deeltjesfilter. Dit filtert meestal deeltjes van twee micron of groter.
 2. Ontvochtiging door silicagel: Vervolgens wordt de buitenlucht ontvochtigd door een container met silicagel desiccant die het waterdamp uit de lucht haalt.
 3. Tweede deeltjesfilter: Ten slotte passeert de buitenlucht een derde tweemicron vaste deeltjesfilter aan de onderkant van de ontvochtigingsfilter.

Wanneer de machine uitademt, reist de lucht in omgekeerde richting door de ontvochtigingsfilter, of kan direct naar de atmosfeer worden afgevoerd, afhankelijk van het ontwerp van de filter. Naarmate de silicagel van de filter verzadigd raakt met vocht, verandert het van kleur. Dit is hoe je weet dat het tijd is om het filter te vervangen.

Veel ontvochtigingsfiltermodellen implementeren componenten om de levensduur van de filter te verlengen, zoals koolstofgevulde schuimfilters aan de onderkant van de filter om oliedamp of opspattende olie op te vangen die in de silicagel zou kunnen komen, waardoor de levensduur van de filter wordt verkort. Terugslagkleppen en herbruikbare tops helpen de levensduur van de desiccant te verlengen door een gesloten systeem te bieden totdat luchtstroom nodig is.

Hoe Lang Gaan Desiccant Breathers Mee?

De meeste filters gaan ergens tussen de drie en zes maanden mee als ze goed zijn gedimensioneerd. De levensduur hangt af van drie variabelen:

 • Frequentie en volume van de luchtinlaat
 • Hoeveelheid silicagel in de filter
 • Hoe vochtig de werkomgeving is

Keuze en installatie

Hoe Kies Je de Juiste Desiccant Breather?

Bij het kiezen van een ontvochtigingsfilter moet je rekening houden met verschillende factoren:

 • Omgeving: Wat is de omgeving waarin de machine opereert?
 • Toepassing: Welk type apparatuur heeft een ontvochtigingsfilter nodig?
 • Luchtstroomcapaciteit: Wat is de gemiddelde en maximale luchtstroom?
 • Reservoircapaciteit: Wat is de maximale reservoircapaciteit?
 • Operationele aard: Is de operatie intermitterend of continu?

Hoe Installeer Je een Desiccant Breather?

Het installeren van een ontvochtigingsfilter is vrij eenvoudig. Ze vervangen de bestaande ontluchtingsdop of luchtfilter van je machine. Veel modellen zijn schroefbaar en er zijn adapterkits beschikbaar voor verschillende soorten apparatuur.

Voordelen van Desiccant Breathers

Ontvochtigingsfilters filteren vocht en vuil, waardoor de levensduur van machines en apparatuur wordt verlengd. Ze verminderen stilstandtijd en onderhoudskosten aanzienlijk.

Veelgestelde Vragen over Desiccant Breathers

Voor welke toepassingen zijn ontvochtigingsfilters vooral nuttig en waarom?
Voor tandwielkasten, tanks, reservoirs en lagersumps die intermitterend worden gebruikt, omdat ze water kunnen ophopen door condensatie.

Kunnen ontvochtigingsfilters meer dan eens worden gebruikt?
Ja, veel ontvochtigingsfilters kunnen worden hergebruikt door de desiccant te dehydrateren met schone lucht of door ze in een oven te plaatsen.

Door deze gids te volgen, kun je de juiste ontvochtigingsfilter kiezen en installeren om de levensduur van je machines te verlengen en verontreiniging te verminderen.

Conclusie

Desiccant breathers, of ontvochtigingsfilters, zijn essentieel voor het beschermen van machines en apparatuur tegen vocht en vuil. Ze verlengen de levensduur van smeermiddelen en hydraulische vloeistoffen door het voorkomen van corrosie en mechanische slijtage. Door de juiste ontvochtigingsfilter te kiezen en correct te installeren, kunnen bedrijven stilstand en onderhoudskosten verminderen. Het begrijpen van de werking, voordelen en het juiste gebruik van desiccant breathers helpt bij het optimaliseren van machineprestaties en het waarborgen van een efficiënte en betrouwbare bedrijfsvoering.

Filter nodig of ander smeertechnisch advies

Neem contact op met onze experts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn