Vlaamse
Oliecentrale

Zwevende Metaalpartikels in de Metaalrecycling

19 September, 24

 . 

Smeermiddelen en hun mogelijke problemen in de metaalrecyclingindustrie: De impact van zwevende metaalpartikels

Metaalrecyclingbedrijven zijn een cruciaal onderdeel van de circulaire economie, omdat ze oude metalen hergebruiken en waardevolle grondstoffen terugwinnen. Om dit proces efficiënt te laten verlopen, maken recyclagebedrijven gebruik van zware machines zoals shredders, schrootpersen en scheidingsapparatuur. Smeermiddelen spelen hierbij een belangrijke rol in het beschermen van deze machines tegen slijtage en het soepel laten verlopen van de werkzaamheden.

Echter, naast de algemene uitdagingen van zware belasting en hoge temperaturen, komt er in de metaalrecyclingindustrie een specifiek probleem bij: de aanwezigheid van zwevende metaalpartikels in de lucht. Deze deeltjes kunnen zich nestelen in de bewegende delen van machines en smeermiddelen vervuilen, wat tot ernstige problemen kan leiden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste machines in de metaalrecycling, het belang van smeermiddelen, en de uitdagingen die zwevende metaalpartikels met zich meebrengen.

Belangrijke machines in de metaalrecycling

  • Shredders: Versnipperen grote stukken metaal, zoals autowrakken en constructiestaal, in kleinere stukken voor verdere verwerking.
  • Schrootpersen: Drukken grote hoeveelheden metalen samen tot compacte balen voor gemakkelijker transport.
  • Magnetische scheiders: Scheiden ferrometalen zoals staal en ijzer van non-ferrometalen.
  • Eddy current scheiders: Scheiden non-ferrometalen zoals aluminium en koper van andere materialen.
  • Metaalverhakselaars: Verklei­nen grote stukken metaal tot kleinere delen voor transport of verdere verwerking.

De rol van smeermiddelen in de metaalrecycling

Smeermiddelen vervullen meerdere functies binnen de machines in de metaalrecycling:

  • Verminderen van wrijving: Ze minimaliseren slijtage tussen bewegende delen, waardoor de levensduur van de machines wordt verlengd.
  • Hittebestendigheid: Bij zware machines loopt de temperatuur vaak snel op, vooral bij processen als persen en shredden. Smeermiddelen helpen om warmte af te voeren en oververhitting te voorkomen.
  • Bescherming tegen verontreiniging: Smeermiddelen vormen een barrière tegen externe deeltjes die zich in de machine kunnen nestelen, zoals vuil, stof en in dit geval metaalpartikels.

Mogelijke problemen met smeermiddelen in de metaalrecycling

De intensieve werking van machines, in combinatie met de zware omstandigheden waarin ze opereren, zorgt ervoor dat er verschillende problemen kunnen optreden met smeermiddelen. Hieronder bespreken we de specifieke uitdagingen, inclusief de impact van zwevende metaalpartikels.

1. Vervuiling door zwevende metaalpartikels

Bij het versnipperen en verwerken van metalen komen er vaak fijne deeltjes metaal in de lucht terecht. Deze zwevende metaalpartikels kunnen zich ophopen in de smeermiddelen, vooral in machines zoals shredders en schrootpersen, die in direct contact staan met het materiaal. Wanneer deze deeltjes het smeermiddel vervuilen, verliezen de smeermiddelen hun vermogen om goed te smeren, wat leidt tot verhoogde wrijving en slijtage van de bewegende onderdelen. 

Oplossing: Het gebruik van smeermiddelen met sterke filtratie-eigenschappen kan helpen om de impact van metaalpartikels te verminderen. Daarnaast kan het installeren van filtersystemen in de machines voorkomen dat metaaldeeltjes in de smeringscircuits terechtkomen. Regelmatig onderhoud en vervanging van het smeermiddel is essentieel om verontreiniging te beperken. 

2. Slijtage door abrasieve deeltjes

Zwevende metaalpartikels hebben een schurende werking, wat betekent dat wanneer ze zich in de smeermiddelen bevinden, ze bewegende delen van de machines sneller kunnen laten slijten. Deze abrasieve deeltjes kunnen als een soort “schuurpapier” werken en onderdelen zoals lagers, assen en tandwielen aantasten.

Oplossing: Het gebruik van smeermiddelen met slijtagebestendige additieven kan helpen om de effecten van abrasieve metaaldeeltjes te beperken. Daarnaast is het belangrijk om de smeringspunten regelmatig te inspecteren en indien nodig nieuwe smeermiddelen toe te voegen om verdere slijtage te voorkomen.

3. Vervuiling en corrosie door vocht

Naast metaalpartikels is vocht ook een veelvoorkomend probleem in de metaalrecyclingindustrie. In vochtige omgevingen kunnen metaaldeeltjes samenklonteren met vocht, waardoor er corrosieve mengsels ontstaan die zowel de smeermiddelen als de machines kunnen aantasten. Dit kan leiden tot roestvorming en uiteindelijk beschadiging van de machines.

Oplossing: Het gebruik van smeermiddelen met goede waterafstotende en anticorrosieve eigenschappen is noodzakelijk in vochtige omgevingen. Het is ook belangrijk om regelmatig de afdichtingen van machines te controleren om te voorkomen dat vocht binnendringt.

4. Hoge belasting en druk

Veel van de machines in de metaalrecycling, zoals schrootpersen en shredders, werken onder extreme druk en zware belasting. In deze omstandigheden kunnen standaard smeermiddelen hun smerende eigenschappen verliezen, waardoor de onderdelen niet voldoende beschermd zijn. Metaalpartikels kunnen deze belasting verder verergeren door de wrijving te verhogen.

Oplossing: Voor machines die werken onder zware belasting, zijn smeermiddelen met EP (Extreme Pressure)-additieven noodzakelijk. Deze additieven zorgen ervoor dat de smering blijft functioneren, zelfs onder hoge druk en in de aanwezigheid van verontreinigingen.

5. Oververhitting en thermische ontbinding

Machines zoals shredders en balenpersen genereren vaak hoge temperaturen door de zware belasting. Wanneer smeermiddelen worden blootgesteld aan extreme hitte, kunnen ze oxideren en hun smeereigenschappen verliezen, wat leidt tot thermische ontbinding. Zwevende metaaldeeltjes kunnen het oxidatieproces versnellen door als katalysator te fungeren.

Oplossing: Het gebruik van hittebestendige smeermiddelen die bestand zijn tegen oxidatie is van groot belang in deze context. Regelmatige controle van de temperatuur en het vervangen van het smeermiddel bij tekenen van afbraak kan helpen om schade aan de machines te voorkomen.

Producten

Tandwielkasten -> Omala

Hydraulische systemen -> Tellus

Vetten -> Gadus

 

Conclusie

Smeermiddelen spelen een onmisbare rol in de metaalrecyclingindustrie, door machines te beschermen tegen slijtage, hitte en verontreinigingen. Echter, de aanwezigheid van zwevende metaalpartikels vormt een extra uitdaging die zowel de smeermiddelen als de machines kan aantasten. Het kiezen van de juiste smeermiddelen, met eigenschappen zoals slijtagebestendigheid, hittebestendigheid en goede filtratie, is essentieel om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Door proactief onderhoud en regelmatige controle kunnen metaalrecyclingbedrijven hun machines efficiënter laten werken, de levensduur van apparatuur verlengen en de operationele kosten verlagen.

Hulp nodig bij de selectie van de juist smeertechniek of het nu gaat over filters, olie of andere toepassingen?

Neem contact op met onze experts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn