Vlaamse
Oliecentrale

Oxidatie van Olie: Begrijpen van de Impact op Prestaties en Levensduur

23 June, 23

 . 

Introductie

Oxidatie is een belangrijke factor die de prestaties en levensduur van oliën beïnvloedt. In deze blogpost zullen we het proces van oxidatie onderzoeken, hoe het wordt beïnvloed door verschillende factoren, en de impact ervan op zowel minerale als synthetische oliën.

Wat is Oxidatie?

Oxidatie is een chemische reactie waarbij een stof reageert met zuurstof. In het geval van olie kan oxidatie leiden tot een verhoogde viscositeit, zuurgraad en de vorming van sludge en vernis – factoren die allemaal bijdragen aan verminderde prestaties en een kortere levensduur van de olie.

Hoe Temperatuur de Oxidatie Beïnvloedt

Een van de belangrijkste factoren die de snelheid van oxidatie beïnvloeden, is temperatuur. Er is een algemene regel in de chemie die stelt dat voor elke stijging van 10°C boven een bepaalde basis (in dit geval 60°C voor minerale oliën en 90°C voor synthetische oliën), de reactiesnelheid – in dit geval oxidatie – ongeveer verdubbelt. Dit betekent dat de vooropgestelde levensduur van een olie bij elke stijging van 10°C boven deze basistemperaturen halveert.

Andere Factoren die Oxidatie Beïnvloeden

Naast temperatuur zijn er andere factoren die de snelheid van oxidatie kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, water kan fungeren als een katalysator voor oxidatie. Metalen zoals koper en ijzer kunnen ook de oxidatiesnelheid verhogen. Daarnaast kunnen sommige additieven in olie interactie hebben met zuurstof, wat het oxidatieproces kan versnellen.

De Impact van Oxidatie

Oxidatie kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor oliën. Het kan leiden tot veroudering van de olie, wat resulteert in een verlies van de gewenste fysieke en chemische eigenschappen. Oxidatie kan ook leiden tot de vorming van vernis – een dunne, glanzende laag die zich op het oppervlak van machine-onderdelen kan vormen en hun efficiëntie kan verminderen. Daarnaast kan oxidatie resulteren in de vorming van sludge, een dikke, modderige substantie die kan leiden tot verstopping van filters en verminderde werking van het mechanisch systeem.

Conclusie

Oxidatie is een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een olie voor uw mechanische systemen. Hoewel synthetische oliën over het algemeen een hogere weerstand tegen oxidatie hebben dan minerale oliën, kunnen ze nog steeds oxideren onder de juiste omstandigheden. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe verschillende factoren zoals temperatuur, water en metalen de oxidatie kunnen beïnvloeden, en om regelmatig olie-analyses uit te voeren om de gezondheid van uw olie te waarborgen.

Zoek je machine op met                          

Shell lubematch

Vind het juiste smeermiddel voor uw wagen of machine
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn