Vlaamse
Oliecentrale

DN-factor

21 October, 24

 . 

Wat is de DN-factor en waarom is het belangrijk voor de lagerprestaties?

De DN-factor is een essentiële parameter bij het optimaliseren van lagerprestaties en het kiezen van de juiste smeerolie. Deze factor speelt een grote rol in het waarborgen van de efficiëntie en levensduur van lagers, vooral bij hoge snelheden. Of je nu werkt met vacuümpompen, turbines of andere snel draaiende machines, de DN-factor helpt je de juiste olie te selecteren die slijtage en oververhitting voorkomt.

Wat is de DN-factor?

De DN-factor wordt berekend door de diameter van het lager (in millimeters) te vermenigvuldigen met de rotatiesnelheid (in toeren per minuut, RPM). De formule is eenvoudig:

DN = Lagerdiameter (mm) × Rotatiesnelheid (RPM)

Deze waarde geeft aan hoe snel het lager draait en wat voor soort smeerolie of vet het beste zal werken onder die omstandigheden.

Waarom is de DN-factor belangrijk?

Naarmate de DN-factor toeneemt, neemt ook de wrijving en warmteontwikkeling in het lager toe. Bij hoge snelheden is het daarom cruciaal om een smeermiddel te kiezen met de juiste viscositeit, zodat er een stabiele smeerfilm kan ontstaan die de bewegende delen beschermt. Als de olie te dun is, kan dit leiden tot direct metaal-op-metaal contact, wat ernstige slijtage veroorzaakt. Aan de andere kant kan een te dikke olie leiden tot extra weerstand en energieverbruik.

Enkele richtlijnen voor DN-factoren en viscositeit:

  • DN-factor < 30.000: Viscositeit van ongeveer 8 tot 12 cSt bij 40°C.
  • DN-factor tussen 30.000 en 100.000: Aanbevolen viscositeit van 12 tot 20 cSt bij 40°C.
  • DN-factor tussen 100.000 en 300.000: Olie met een viscositeit van 20 tot 68 cSt bij 40°C is meestal geschikt.
  • DN-factor > 300.000: Een hogere viscositeit, meestal meer dan 68 cSt, is nodig afhankelijk van de temperatuur en belasting.

DN-factor en smeermiddelkeuze

De juiste smeermiddelkeuze op basis van de DN-factor is essentieel voor de prestaties en levensduur van lagers. Een verkeerde keuze kan leiden tot oververhitting, slijtage of zelfs vroegtijdig falen van de lagers. Voor lagers met een DN-factor van meer dan 100.000, zoals veel voorkomt in hoge snelheidstoepassingen, is het belangrijk om een smeermiddel te gebruiken dat bestand is tegen hogere temperaturen en dat een sterke smeerfilm kan vormen.

Hoe gebruik je de DN-factor voor het optimaliseren van lagersmering?

  • Bereken de DN-factor: Meet de diameter van je lager en bepaal de rotatiesnelheid. Vermenigvuldig deze twee om de DN-factor te krijgen.
  • Volg industriestandaarden: Raadpleeg industriële tabellen, zoals die van SKF of andere bronnen, om te weten welke viscositeit past bij jouw DN-factor.
  • Selecteer het juiste smeermiddel: Kies een smeermiddel met de aanbevolen viscositeit op basis van de DN-factor en de operationele omstandigheden zoals belasting en temperatuur.

Conclusie

De DN-factor is een cruciaal hulpmiddel bij het selecteren van het juiste smeermiddel voor lagers in toepassingen met hoge snelheden. Door de juiste viscositeit te kiezen, gebaseerd op de DN-factor, kun je de prestaties van je lagers optimaliseren en de levensduur verlengen. Voor industriële toepassingen zoals pompen en turbines is het essentieel om deze factor in gedachten te houden.

Wil je meer leren over de DN-factor en de juiste smeermiddelkeuze? Bezoek dan bronnen zoals SKF, waar gedetailleerde informatie beschikbaar is: SKF Gids voor smeermiddelenselectie

Rolt alles of heb je toch vragen over je lagers?

Wij helpen je verder!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn