Vlaamse
Oliecentrale

Het Belang van Spoelprocedures voor Smeer- en Oliesystemen

22 May, 24

 . 

Spoelprocedures

Het reinigen van een oliecircuit

We begrijpen dat het onderhoud van smeer- en oliesystemen cruciaal is voor de optimale werking van uw apparatuur. Een van de belangrijkste onderhoudsprocedures is het spoelen van deze systemen. In deze blogpost bespreken we waarom spoelen zo belangrijk is, hoe je de juiste spoelvloeistof kiest, en geven we een stapsgewijze handleiding voor het uitvoeren van een effectieve spoelprocedure.

Waarom Spoelen Belangrijk is

Verwijdering van Verontreinigingen: Tijdens het gebruik van machines hopen zich verontreinigingen zoals vuil, slijtageproducten en oxidatieresten op in het smeer- of oliesysteem. Deze verontreinigingen kunnen de efficiëntie van de apparatuur verminderen en de slijtage versnellen.

Preventie van Schade: Opgehoopte verontreinigingen kunnen verstoppingen en corrosie veroorzaken, wat kan leiden tot ernstige schade aan de machinecomponenten.

Verbeterde Efficiëntie: Een schoon systeem werkt efficiënter, wat resulteert in betere prestaties en een langere levensduur van de apparatuur.

Hoe Kies je de Juiste Spoelvloeistof?

De keuze van de juiste spoelvloeistof is essentieel voor een effectieve reiniging van het systeem zonder schade aan te richten. Hier zijn de belangrijkste overwegingen:

Systeemtype en Specificaties:

 • Compatibiliteit met Materialen: De spoelvloeistof moet compatibel zijn met de materialen in het systeem, zoals pakkingen en afdichtingen.
 • Viscositeitseisen: De viscositeit van de spoelvloeistof moet vergelijkbaar zijn met die van de normale bedrijfsolie.

Type Verontreinigingen:

 • Aard van de Verontreinigingen: Identificeer welke verontreinigingen moeten worden verwijderd, zoals vuil, slib, metaaldeeltjes of water.
 • Analyseresultaten: Voer een oliemonsteranalyse uit om de aard en ernst van de verontreiniging vast te stellen.

Systeemomstandigheden:

 • Temperatuur en Druk: Zorg ervoor dat de spoelvloeistof stabiel blijft en effectief is bij de operationele temperaturen en drukniveaus van het systeem.

Deze factoren zijn belangerijk omdat we de spoelvloeistof vlak voor de geplande olie vervanging gebruiken. En dus als een additief toevoegen aan de huidige vloeistof. Hierdoor kunnen we het spoelrendement maximaliseren en de stilstand minimaliseren. Dit proces zorgt ervoor dat alle opgehoopte verontreinigingen effectief worden verwijderd zonder onnodige onderbrekingen in de bedrijfsvoering. Hierdoor blijft de apparatuur optimaal presteren en worden onderhoudskosten verlaagd. 

Spoelvloeistof Opties

Welke vloeistoffen zijn geschikt om te spoelen

Minerale Oliën

Minerale oliën zijn veelzijdige en effectieve spoelvloeistoffen die geschikt zijn voor het verwijderen van algemene verontreinigingen in smeer- en oliesystemen. Deze oliën bevatten natuurlijke oplosmiddelen en detergenten, zoals die ook in motoroliën worden gebruikt, die helpen bij het oplossen en verspreiden van vuil, slib en oxidatieresten. De detergenten in minerale oliën binden de verontreinigingen en houden ze in suspensie, zodat ze gemakkelijk kunnen worden afgevoerd tijdens de spoelprocedure. Dit maakt minerale oliën tot een betrouwbare keuze voor het routineonderhoud van systemen onder normale operationele omstandigheden.

Synthetische Vloeistoffen

Voor systemen die onder hoge temperaturen en zware belastingen werken, zijn synthetische vloeistoffen de beste keuze. Deze spoelvloeistoffen worden vaak geformuleerd met alkylbenzenen of esters, die uitstekende thermische en oxidatiestabiliteit bieden. Alkylbenzenen zijn synthetische koolwaterstoffen die bijzonder effectief zijn in het handhaven van hun reinigende eigenschappen onder extreme temperaturen, terwijl esters, die een chemische reactieproduct zijn van zuren en alcoholen, een groot polair en appolair oplosvermogen hebben en hun stabiliteit bij hoge temperaturen bieden. Door hun unieke chemische structuur kunnen synthetische vloeistoffen zeer hardnekkige verontreinigingen aanpakken, wat resulteert in een diepere reiniging en een langere levensduur van de apparatuur.

Emulgeerbare Spoelvloeistoffen

Wanneer waterverontreiniging een probleem vormt, zijn emulgeerbare spoelvloeistoffen bijzonder effectief. Deze vloeistoffen bevatten emulgatoren die water en vuil efficiënt kunnen binden en in suspensie houden. Hierdoor kunnen waterverontreinigingen gemakkelijk uit het systeem worden gespoeld, wat essentieel is om corrosie en verdere verontreiniging te voorkomen. Emulgeerbare spoelvloeistoffen zijn ideaal voor systemen die gevoelig zijn voor vochtopname, omdat ze een grondige reiniging bieden door het water te emulgeren en te verwijderen.

Oplosmiddelen

Oplosmiddelen zijn krachtige reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het verwijderen van zware afzettingen en hardnekkige verontreinigingen. Hoewel ze zeer effectief zijn, moeten oplosmiddelen met voorzichtigheid worden gebruikt vanwege hun agressieve aard. Ze kunnen materialen in het systeem aantasten als ze niet correct worden toegepast. Daarom is het belangrijk om de compatibiliteit van oplosmiddelen met de systeemcomponenten te controleren en de aanbevolen gebruiksprotocollen te volgen. Oplosmiddelen bieden een zeer efficiënte reinigingsoptie, vooral in gevallen waar conventionele oliën en vloeistoffen niet voldoende zijn.

Milieu- en Veiligheidsvoorschriften

Bij het kiezen van de spoelvloeistof is het belangrijk om rekening te houden met zowel milieu- als veiligheidsvoorschriften. Milieuvriendelijkheid is een essentiële factor; zorg ervoor dat de gekozen vloeistoffen voldoen aan de geldende milieuvoorschriften en minimaliseer de impact op het milieu en de verwerking van de vloeistof door een erkend afval verwerker. Daarnaast is veiligheid cruciaal. Het is belangrijk om geschikte veiligheidsmaatregelen te treffen voor het onderhoudspersoneel, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het volgen van veilige werkprocedures.

Stapsgewijze Spoelprocedure

Voorbereiding

Begin met een inspectie van het systeem. Controleer het systeem visueel op eventuele zichtbare problemen of lekkages die de spoelprocedure kunnen beïnvloeden. Vervolgens is planning essentieel; bepaal het juiste type spoelvloeistof en de benodigde hoeveelheid op basis van de specificaties van het systeem en de aanbevelingen van de fabrikant.

Uitvoeren van de Spoeling:

 • Drainage: Verwijder de oude olie volledig uit het systeem. (optioneel)
 • Inbrengen van Spoelvloeistof: Vul het systeem of voeg de geadiviseerde verhouding van de gekozen spoelvloeistof toe. 
 • Circulatie: Laat de spoelvloeistof circuleren volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
 • Controle: Monitor druk, temperatuur en flow tijdens de circulatie.

Afvoer en Vulling:

 • Drainage van Spoelvloeistof: Verwijder de gebruikte spoelvloeistof.
 • Inspectie: Controleer het systeem opnieuw op resterende verontreinigingen.
 • Vullen met Verse Olie: Vul het systeem met nieuwe olie die voldoet aan de specificaties van de fabrikant.

Conclusie

Het spoelen van smeer- en oliesystemen is een cruciaal onderdeel van het onderhoudsproces dat de efficiëntie en levensduur van uw apparatuur aanzienlijk kan verbeteren. Door verontreinigingen zoals vuil, slib en oxidatieresten effectief te verwijderen, voorkomt u verstoppingen, corrosie en ongeplande stilstand. Dit proces zorgt ervoor dat uw machines optimaal blijven presteren en helpt bij het verlagen van de onderhoudskosten.

Het kiezen van de juiste spoelvloeistof is essentieel voor een effectieve reiniging zonder schade aan te richten. Minerale oliën zijn veelzijdig en effectief voor algemene verontreinigingen dankzij hun natuurlijke oplosmiddelen en detergenten. Synthetische vloeistoffen, geformuleerd met alkylbenzenen en esters, bieden uitstekende reinigende eigenschappen onder extreme omstandigheden. Emulgeerbare spoelvloeistoffen zijn ideaal voor het aanpakken van waterverontreiniging, terwijl oplosmiddelen krachtige reinigingsopties bieden voor zware afzettingen.

Bij het selecteren van spoelvloeistoffen is het belangrijk om rekening te houden met milieu- en veiligheidsvoorschriften. Zorg ervoor dat de gekozen vloeistoffen milieuvriendelijk zijn en voldoen aan de geldende voorschriften. Veiligheidsmaatregelen voor het onderhoudspersoneel, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het volgen van veilige werkprocedures, zijn eveneens cruciaal.

Het volgen van een stapsgewijze spoelprocedure, inclusief inspectie, planning, uitvoering en controle, zorgt voor een grondige reiniging van het systeem. Door de spoelvloeistof vlak voor de geplande olie vervanging te gebruiken, maximaliseert u het spoelrendement en minimaliseert u de stilstand.

Bij Vlaamse Oliecentrale staan we klaar om u te ondersteunen bij het onderhouden van uw smeersystemen. Onze hoogwaardige smeermiddelen en spoelvloeistoffen, gecombineerd met deskundig advies, zorgen ervoor dat uw apparatuur optimaal blijft functioneren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze producten en diensten.

Spoeling van je systeem nodig?

Neem contact op met onze experts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn