Vlaamse
Oliecentrale

Oxidatie – De Aartsvijand van het Smeermiddel

16 October, 23

 . 

Waarom is oxidatie de vijand van smeermiddelen?

Oxidatie is de meest voorkomende reactie van een smeermiddel in gebruik. Het is de oorzaak van talloze problemen met smeermiddelen, zoals viscositeitstoename, vernis (varnish), sludge en bezinkselvorming (vervuiling), additiefverlies, basisolie-afbraak, filterverstopping, verlies van schuimcontrole, toename van het zuurnummer (TAN), roestvorming en corrosie. Het beheersen van oxidatie is daarom een prioriteit voor elk smeermiddel.

Gezien het belang van oxidatie en de impact ervan op de prestaties van smeermiddelen, is er een aanzienlijke nadruk gelegd op het onderzoek en de evaluatie van dit fenomeen. Daarom worden er diverse tests ontwikkeld en uitgevoerd, zowel voor nieuwe olieformuleringen als voor analyses van reeds gebruikte oliën. Deze tests zijn ontworpen om een gedetailleerd inzicht te geven in hoe een smeermiddel reageert op oxidatie onder verschillende omstandigheden. Ze helpen onderzoekers en technici om de specifieke punten van zwakte in een smeermiddelformulering te identificeren en bieden richtlijnen voor het verbeteren van de stabiliteit en levensduur van de olie. Door het bestuderen van deze vijand van het smeermiddel kunnen fabrikanten en gebruikers van smeermiddelen beter geïnformeerde keuzes maken, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties en langere levensduur van machines en componenten.

Veelvoorkomende Oxidatie-Indicatoren

Elk smeermiddel wordt ontworpen met een methode om oxidatie te beheersen. Smeermiddelen bevatten daarom antioxidanten. Deze antioxidanten zijn ontworpen om op te offeren, wat betekent dat ze reageren of oxideren vóór de rest van het smeermiddel (de basisolie) om bescherming te bieden.

Het begrijpen van de oorzaak kan ook de afname van oxidatie mogelijk maken. Antioxidanten worden gebruikt om deze voortplanting te doorbreken en stabiele radicalen te vormen, waardoor de cyclus wordt gestopt. Maar het voorkomen van oxidatie is nog beter.

Een overzicht van de vijanden

Temperatuur

Hitte wordt vaak gebruikt om het oxidatieproces te versnellen omdat temperatuur twee effecten heeft op elke reactie:

 1. Activatie-energie: Als het systeem niet voldoende energie bevat om de reactie over de drempel te duwen, gebeurt er niets.
 2. Snelheid van de reactie: Een reactie (zoals oxidatie) zal ongeveer verdubbelen in snelheid voor elke stijging van 10°C. Dit betekent dat de levensduur van de olie met de helft wordt verkort voor elke temperatuurstijging van 10°C.

Deze effecten van temperatuur zijn cruciaal voor het begrijpen van het gedrag van smeermiddelen en andere stoffen bij verschillende temperaturen, vooral in toepassingen waarbij temperatuurschommelingen vaak voorkomen.

water

Water in smeermiddelen kan problematisch zijn en fungeert vaak als een katalysator voor oxidatieve afbraak. De interactie tussen water, olie en zuurstof kan leiden tot versnelde oxidatie om verschillende redenen:

  1. Watermoleculen als Reactiepartner: Hoewel zuurstof de primaire component is die betrokken is bij oxidatie, kunnen watermoleculen ook reageren met sommige oliecomponenten, vooral onder hoge temperaturen en drukken. Dit kan leiden tot de vorming van zure componenten en andere ongewenste bijproducten.
  2. Vorming van Emulsies: Wanneer water zich mengt met olie, kan het emulsies vormen. Deze emulsies kunnen oxidatieprocessen versnellen, aangezien ze een gunstigere omgeving bieden voor de zuurstof om met olie te reageren.
  3. Bevordering van Corrosie: De aanwezigheid van water kan ook leiden tot corrosie van metalen oppervlakken. Corrosieproducten kunnen op hun beurt als katalysatoren fungeren voor oxidatie, wat het probleem verergert.

Zuurstof

Zuurstof speelt een centrale rol in het oxidatieproces, vooral wanneer het in contact komt met smeermiddelen en andere organische stoffen. Oxidatie is in essentie een chemische reactie waarbij een stof moleculen van zuurstof opneemt of elektronen aan zuurstof overdraagt. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 1. Reactiemechanisme: Wanneer zuurstof in contact komt met olie, kan het reageren met de moleculen in de olie. Deze reactie resulteert in de vorming van nieuwe, vaak ongewenste, verbindingen zoals zuren, harsen en slib.
 2. De rol van vrije radicalen: Oxidatie wordt vaak geïnitieerd door de vorming van vrije radicalen, die hoogst reactief zijn. Eens gevormd, kunnen deze radicalen reageren met zuurstof om peroxideradicalen te vormen, die op hun beurt met andere oliecomponenten reageren, waardoor een kettingreactie ontstaat. Deze kettingreactie kan leiden tot snelle olieafbraak.
 3. Impact op olieprestaties: De producten van oxidatie kunnen de viscositeit van de olie verhogen, waardoor de smerende eigenschappen worden verminderd. Bovendien kunnen oxidatieproducten neerslagen vormen die de werking van machines kunnen verstoren en slijtage kunnen versnellen.
 4.  

Katalysatoren

Veel metalen, vooral overgangsmetalen zoals koper en ijzer, kunnen de oxidatie van oliën en vetten versnellen. Hier is waarom:

  1. Metalen als Katalysatoren: Metaalionen kunnen functioneren als katalysatoren voor oxidatie. Ze doen dit door de vorming van vrije radicalen te bevorderen, wat de kettingreactie van oxidatie initieert en versnelt.
  2. Synergetisch Effect: Wanneer metalen aanwezig zijn in combinatie met water, kunnen ze corrosieproducten vormen. Deze corrosieproducten kunnen op hun beurt de oxidatie van olie verder versnellen, wat een synergetisch effect creëert dat schadelijk is voor de levensduur van het smeermiddel.
  3. Inhibitor Verbruik: Metalen kunnen ook reageren met de antioxidanten die zijn toegevoegd aan oliën om oxidatie te voorkomen. Dit vermindert de effectiviteit van deze antioxidanten, wat betekent dat ze sneller “verbruikt” worden en niet langer in staat zijn om de olie effectief te beschermen tegen oxidatie.

  Het beheersen van de niveaus van water en metalen in smeermiddelen is essentieel voor het handhaven van hun prestaties en levensduur. Regelmatige controle en analyse van gebruikte oliën kunnen helpen bij het identificeren en aanpakken van problemen met oxidatie voordat ze ernstig worden.

De kleine vijanden:

Verontreiniging: Elke externe stof die in een smeermiddel terechtkomt, wordt beschouwd als verontreiniging. Dit kan variëren van vuil en stof tot metaaldeeltjes die afkomstig zijn van slijtage binnen machines. Verontreinigingen kunnen de viscositeit van een smeermiddel veranderen, schurende slijtage veroorzaken en de effectiviteit van toevoegingen verminderen. Het is daarom essentieel om systemen schoon te houden en filters regelmatig te vervangen.

Licht: Hoewel het misschien verrassend is, kan blootstelling aan licht, vooral ultraviolet (UV) licht, sommige smeermiddelen afbreken. Dit komt doordat de energie van UV-straling chemische bindingen in de olie kan verbreken, wat leidt tot oxidatie en afbraak van het product. Opslag in donkere containers of op plaatsen beschermd tegen direct zonlicht kan dit risico verminderen.

Druk: Onder hoge druk kunnen smeermiddelen veranderen in hun gedrag. De viscositeit kan bijvoorbeeld toenemen of afnemen, afhankelijk van de druk en de specifieke olie. Bovendien kan extreme druk de vorming van reactieve species bevorderen, die de oxidatieve afbraak van het smeermiddel kunnen versnellen. Het is cruciaal om smeermiddelen te kiezen die specifiek zijn ontworpen voor de drukomstandigheden waaraan ze worden blootgesteld.

De Accelerator: Vrije Radicalen

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen met een ongepaard elektron, waardoor ze zeer reactief zijn. In de context van smeermiddelen en oxidatie zijn ze bijzonder zorgwekkend omdat ze als katalysatoren werken die oxidatieversnellers zijn. Als vrije radicalen eenmaal zijn gevormd, zetten ze de oxidatiereacties die al aan de gang zijn, op steroïden.

Laten we even stilstaan bij hoe dit werkt. Wanneer een vrije radicaal in contact komt met een smeermiddelmolecuul, kan het een waterstofatoom van dat molecuul stelen, waardoor een nieuw vrije radicaal ontstaat. Dit nieuwe vrije radicaal kan vervolgens weer een ander smeermiddelmolecuul aanvallen. Dit proces kan zichzelf blijven herhalen in een kettingreactie, waardoor oxidatie op een exponentiële schaal toeneemt.

Dit effect wordt nog versterkt in de aanwezigheid van factoren zoals zuurstof, water, metaalkatalysatoren, verontreinigingen, licht en druk. Stel je voor dat deze factoren de vlammen zijn die oxidatie bevorderen. In dat geval zijn vrije radicalen de benzine die op het vuur wordt gegooid, waardoor het vuur feller en sneller brandt.

Daarom is het van cruciaal belang om de vorming van vrije radicalen in smeersystemen te minimaliseren. Dit kan onder andere worden bereikt door het gebruik van antioxidanten in smeermiddelformuleringen, die specifiek zijn ontworpen om met deze vrije radicalen te reageren en hun schadelijke effecten te neutraliseren.

In conclusie, vrije radicalen zijn ware accelerators in het oxidatieproces. Door hun aanwezigheid wordt elk risico dat al bestaat in een smeersysteem aanzienlijk verhoogd, wat de noodzaak onderstreept om ze in toom te houden voor een effectief smeermiddelbeheer.

Conclusie

Oxidatie vormt een constante bedreiging voor de efficiëntie, effectiviteit en levensduur van smeermiddelen. De chemische reacties die oxidatie aandrijven, kunnen leiden tot een breed scala aan negatieve effecten, van verhoogde viscositeit tot de vorming van schadelijke bijproducten die de integriteit van machines kunnen aantasten. Door te begrijpen wat oxidatie veroorzaakt en de factoren die dit proces versnellen – zoals temperatuur, water, zuurstof, metaalkatalysatoren, verontreinigingen, licht, druk en met name vrije radicalen – kunnen we strategieën ontwikkelen om deze schadelijke reacties te beheersen en te minimaliseren.

Het beheersen van oxidatie vereist een proactieve aanpak: kiezen voor de juiste smeermiddelformuleringen met effectieve antioxidanten, regelmatige controle en analyse van de gebruikte olie, en het handhaven van optimale bedrijfsomstandigheden. Het is niet alleen een kwestie van het verlengen van de levensduur van een smeermiddel, maar ook van het beschermen van de apparatuur en het waarborgen van de veiligheid en efficiëntie van industriële processen.

In een wereld waar efficiëntie en duurzaamheid van het grootste belang zijn, is het beheersen van de vijand – oxidatie – niet slechts een aanbeveling, maar een noodzaak. Het gewapend zijn met kennis en het nemen van de juiste maatregelen kan leiden tot aanzienlijke besparingen op zowel tijd als kosten, en kan de levensduur van machines en apparatuur aanzienlijk verlengen.

Meer vragen over oxidatie of hoe je het kan bestrijden

Neem contact op met een van onze experts

Shell lubematch

Vind het juiste smeermiddel voor uw wagen of machine
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn