Vlaamse
Oliecentrale

Het Belang van Extreme Pressure (EP) Additieven in Smeermiddelen: Een Diepgaande Verkenning

19 September, 23

 . 

In de wereld van machines,motoren en industriële tandwielkasten, waar bewegende delen onder hoge belastingen en temperaturen werken, spelen smeermiddelen een cruciale rol. Binnen deze smeermiddelen bevinden zich vaak de geheime ingrediënten die de prestaties en de levensduur van machines maximaliseren: Extreme Pressure (EP) additieven. In dit uitgebreide artikel gaan we diep in op de technische aspecten en de toepassingen van EP additieven.

Wat zijn EP Additieven?

Extreme Pressure additieven zijn gespecialiseerde chemische verbindingen die aan smeermiddelen worden toegevoegd om ze geschikt te maken voor de zwaarste omstandigheden. Deze additieven bevatten vaak elementen zoals zwavel, fosfor, of chloor en zijn ontworpen om te reageren met metalen oppervlakken onder hoge druk en temperatuur.

De Chemische Werking van EP Additieven

Het fundamentele principe achter Extreme Pressure additieven is hun vermogen om onder druk en hitte chemische reacties aan te gaan met metalen oppervlakken. Dit gebeurt in enkele stappen:

  1. Inactief bij Normale Omstandigheden: EP additieven zijn inactief bij normale bedrijfstemperaturen en -drukken. Dit betekent dat ze weinig tot geen effect hebben op het dagelijkse functioneren van machines.

  2. Activering onder Extreme Druk en Temperatuur: Wanneer de druk en temperatuur in de machine toenemen, zoals in tandwielkasten of zwaar belaste machineonderdelen, worden EP additieven geactiveerd. Ze beginnen te reageren met de metalen oppervlakken.

  3. Vorming van Beschermende Films: Deze reactie resulteert in de vorming van beschermende films of lagen op de metalen oppervlakken. Deze lagen voorkomen direct metaal-op-metaal contact, verminderen wrijving en minimaliseren slijtage.

  4. Tijdelijke Activering: Het cruciale punt is dat de activering van EP additieven tijdelijk is. Ze blijven actief zolang de extreme omstandigheden aanhouden. Als de belasting of temperatuur daalt, kan hun effectiviteit verminderen.

Chemie in Actie

EP additieven vormen chemische verbindingen met het metaaloppervlak, zoals ijzersulfide of ijzerfosfaat, die fungeren als beschermende lagen. Deze lagen blijven aanwezig zolang de extreme omstandigheden aanhouden en bieden een essentiële bescherming tegen slijtage.

Toepassingen van Extreme Pressure (EP) Additieven

EP additieven vinden toepassing in een breed scala van industrieën en technische scenario’s waar extreme druk en temperatuur voorkomen. Laten we dieper ingaan op enkele van deze toepassingen:

Tandwieloverbrengingen

In tandwielkasten zijn tanden onderhevig aan extreme druk en wrijving op de contactpunten. De lokale temperatuur in deze contactpunten kan aanzienlijk stijgen. EP additieven vormen een cruciale beschermingslaag om slijtage te minimaliseren. Lokale temperaturen kunnen variëren, maar kunnen 1000°C of hoger bereiken, afhankelijk van de belasting en snelheid.

Motoren en Zuigerbewegingen

Verbrandingsmotoren kennen extreme drukken en temperaturen tijdens de verbrandingscyclus. EP additieven in motoroliën verminderen de wrijving tussen zuigerveren en cilinderwanden, wat essentieel is om het vermogen te behouden en slijtage te minimaliseren. De druk in de cilinder kan oplopen tot wel 100 bar, terwijl lokale temperatuurpieken tot 2000°C kunnen bereiken tijdens de verbranding.

Nokkenassen en Kleppen

In verbrandingsmotoren moet de nokkenas de kleppen met precisie bedienen. Het contactpunt tussen nokken en kleppen ervaart extreme druk. EP additieven in smeermiddelen verminderen de slijtage van klepzittingen en zorgen voor een soepele werking. Lokale temperatuurpieken kunnen hier ook aanzienlijk zijn, tot meer dan 300°C.

Zware Industriële Machines

In de wereld van zware machines, zoals bulldozers en mijnbouwvoertuigen, zijn lagers en pennen onderhevig aan enorme druk en temperatuur. EP additieven in smeermiddelen zorgen voor een langere levensduur en verminderen slijtage, zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden.

Turbines en Versnellingsbakken

In energiecentrales en luchtvaartturbines moeten tandwielen en lagers worden beschermd tegen hoge druk en temperatuur in versnellingsbakken en turbines. Lokale temperatuurpieken in tandcontacten kunnen oplopen tot meer dan 300°C.

Het begrijpen van de extremiteit van de omstandigheden waarin EP additieven worden gebruikt, is van cruciaal belang voor het waarderen van hun rol bij het handhaven van de integriteit en duurzaamheid van machines en apparatuur die onder dergelijke extreme druk- en temperatuuromstandigheden werken.

Milieuoverwegingen en Regulering

Hoewel EP additieven uitstekende prestaties leveren, moeten ze met zorg worden gebruikt vanwege mogelijke milieueffecten. Overheidsvoorschriften kunnen het gebruik van bepaalde EP additieven beperken vanwege hun potentiële impact op het milieu.

Nadelige Interacties met Gele Metalen

Terwijl EP-additieven van onschatbare waarde zijn voor het beschermen van metalen oppervlakken onder extreme druk en temperatuur, kunnen ze in sommige gevallen nadelige effecten hebben op gele metalen, zoals koper en messing. Dit kan problematisch zijn omdat gele metalen veel worden gebruikt in componenten zoals lagers, afdichtingen en leidingen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Kopercorrosie

EP-additieven, met name die op basis van zwavel, kunnen de neiging hebben om te reageren met koper en legeringen die koper bevatten. Deze reactie staat bekend als “kopercorrosie” of “koperatrofie.” Tijdens deze reactie vormt zich koper(I)sulfide (Cu2S), een vaste stof met een zwarte kleur. Dit kan leiden tot aantasting van de oppervlaktekwaliteit en de prestaties van gele metalen componenten.

Effecten op Afdichtingen en Leidingen

In systemen waar gele metalen afdichtingen en leidingen worden gebruikt, kan de aanwezigheid van EP-additieven leiden tot aantasting van de afdichtingsintegriteit en lekkages veroorzaken. Dit kan met name problematisch zijn in hydraulische systemen, waar afdichtingen cruciaal zijn voor het voorkomen van vloeistoflekkage.

Selectieve Uitputting van Gele Metalen

Een ander potentieel nadelig effect is selectieve uitputting van gele metalen. Dit betekent dat bepaalde componenten van gele metalen, zoals koper, uit het metaal kunnen worden verwijderd door de werking van EP-additieven. Dit kan de mechanische eigenschappen van de gele metalen veranderen en hun vermogen om de vereiste functies uit te voeren, zoals het dragen van ladingen of het handhaven van afdichtingen, verminderen.

Preventieve Maatregelen

Om de nadelige interactie tussen EP-additieven en gele metalen te beperken, kunnen de volgende preventieve maatregelen worden overwogen:

  • Smeermiddelselectie: Het gebruik van smeermiddelen met EP-additieven met een lagere neiging tot kopercorrosie kan een optie zijn in systemen met gele metalen componenten.

  • Materiaalkeuze: Overweeg alternatieve materialen voor componenten die in contact komen met smeermiddelen die EP-additieven bevatten. Bijvoorbeeld, het vervangen van koperen afdichtingen door afdichtingen van andere materialen kan corrosie verminderen.

  • Monitoring en Onderhoud: Regelmatige inspectie en monitoring van gele metalen componenten in systemen met EP-additieven kunnen vroege tekenen van corrosie of andere problemen identificeren, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen.

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de mogelijke nadelige effecten van EP-additieven op gele metalen en om zorgvuldig te overwegen welke smeermiddelen en materialen het beste geschikt zijn voor specifieke toepassingen om de prestaties en betrouwbaarheid van het systeem te waarborgen. De juiste aanpak kan de potentiële nadelen minimaliseren en de voordelen van EP-additieven behouden.

 

Conclusie

Extreme Pressure (EP) additieven zijn de geheime kracht achter smeermiddelen die machines en apparatuur laten presteren onder extreme druk en temperatuur. Ze werken door chemische reacties aan te gaan met metalen oppervlak, let op hun beperking zoals activatie gebied, milieu en gele metalen.

Ontdek ons Gamma EP olieën

Of vindt je toepassing op Shell Lubematch

Shell lubematch

Vind het juiste smeermiddel voor uw wagen of machine
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn