Vlaamse
Oliecentrale

Het overwinnen van overmatige slijtage: De rol van olie en additieven in slijtagebescherming

1 September, 23

 . 

Overmatige slijtage in hydraulische systemen

Overmatige slijtage van de componenten van hydraulische systemen kan leiden tot verhoogde ruwheid, verminderde efficiëntie en uiteindelijk falen van componenten. Deze slijtage wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder wrijving, warmte en cavitatie.

De oorzaken: Wrijving, warmte en cavitatie

Wrijving tussen componenten veroorzaakt slijtage. De warmte die tijdens de werking van het systeem wordt geproduceerd, kan indien onbeheerd leiden tot thermische slijtage. Bovendien kan cavitatie, een fenomeen dat optreedt wanneer de druk in een vloeistof zo laag wordt dat er dampbellen ontstaan, leiden tot ernstige slijtage. Wanneer deze bellen instorten, veroorzaken ze krachtige schokgolven die het oppervlak van de componenten kunnen beschadigen.

De oplossing: De juiste olie en additieven

Het tegengaan van overmatige slijtage vereist de juiste hydraulische vloeistof. Een olie zoals Shell’s Tellus is speciaal ontworpen om slijtagebescherming te bieden. De basisolie creëert een scheidingslaag tussen de componenten, wat helpt om wrijving en dus slijtage te verminderen. Bovendien draagt de juiste viscositeit bij de juiste temperatuur bij aan de vermindering van thermische slijtage en cavitatie.

Maar de olie alleen is niet genoeg. Anti-slijtage (AW) additieven, die voorkomen in Shell Tellus , vormen een beschermende laag op het metaaloppervlak van de componenten, waardoor slijtage verder wordt verminderd.

Conclusie

Het bestrijden van overmatige slijtage in hydraulische systemen is een uitdaging, maar het is een uitdaging die kan worden aangegaan met de juiste tools. Door het kiezen van een hydraulische olie die zorgvuldig is geformuleerd met de juiste basisolie, de juiste viscositeit en de juiste additieven, kunt u de levensduur van uw systeem aanzienlijk verlengen en de efficiëntie ervan verbeteren. Door te investeren in kwaliteit aan de voorkant, kunt u de kosten van reparaties en vervangingen aan de achterkant drastisch verminderen.

Technisch Advies nodig

Onze technische mensen staan steeds klaar voor deskundig advies gebaseerd op een jarenlange samenwerking met de grootste merken.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn