Vlaamse
Oliecentrale

Wat is een Super Tractor Oil Universal of beter gezegd STOU ?

10 March, 24

 . 

Wat is STOU ?

STOU-oliën (Super Tractor Oil Universal) zijn oorspronkelijk ontwikkeld om aan de veelzijdige eisen van landbouwvoertuigen te voldoen, waarbij één olie kon worden gebruikt voor de motor, transmissie, hydraulica en natte remmen. Dit vereenvoudigde de onderhoudsroutines aanzienlijk en hielp boeren om hun inventaris van smeermiddelen te minimaliseren, waardoor operationele efficiëntie en kostenbesparing werden verbeterd.

Maar tijden veranderen snel

Echter, naarmate landbouwtechnologie geavanceerder is geworden, met meer complexe transmissie– en hydraulische systemen, zijn de specificaties voor smeermiddelen ook geëvolueerd. UTTO (Universal Tractor Transmission Oil) is ontwikkeld als reactie op deze veranderende behoeften, vooral voor geavanceerde transmissie- en hydraulische systemen die meer gespecialiseerde smeermiddelen vereisen.

Wordt STOU nog gebruikt

STOU (Super Tractor Oil Universal) oliën worden tegenwoordig nog steeds gebruikt, hoewel ze in sommige gevallen zijn overtroffen door meer gespecialiseerde smeermiddelen zoals UTTO (Universal Tractor Transmission Oil). Toch zijn er situaties en omgevingen waarin STOU-oliën nog relevant zijn:

  1. Oudere landbouwapparatuur: In oudere tractoren en machines die niet de nieuwste technologische specificaties vereisen, kunnen STOU-oliën nog steeds een effectieve en economische keuze zijn voor smeermiddelen.

  2. Kleine boerderijen en gemengde apparatuur: Op kleinere boerderijen of in situaties waar verschillende soorten machines worden gebruikt en de eigenaar voorkeur geeft aan het beheren van één type olie, kan STOU nog steeds een praktische oplossing zijn.

  3. Bepaalde regio’s: In sommige delen van de wereld, waar de nieuwste landbouwtechnologieën niet wijdverbreid zijn of waar toegang tot gespecialiseerde smeermiddelen beperkt of kostbaar is, blijven STOU-oliën een haalbare optie.

  4. Budgetbewuste operaties: Voor operators die kosten willen minimaliseren en het beheer van smeermiddelenvoorraden willen vereenvoudigen, kan het gebruik van STOU-oliën nog steeds zinvol zijn.

  5. Veelzijdige machines: In machines waar de vereisten voor transmissie- en hydraulische vloeistoffen niet extreem veeleisend zijn, kunnen STOU-oliën voldoen aan de behoeften van zowel de motor als de hydraulische systemen.

Shell Spirax S3 T is een STOU ontworpen om te voldoen aan de brede eisen van de iets oudere tractor in de landbouw. Het biedt uitzonderlijke bescherming voor tandwielen, naadloze hydraulische operaties en sterke anti-corrosie eigenschappen, wat het ideaal maakt voor een breed scala aan toepassingen. Van oliegedompelde remmen tot stuurbekrachtigingssystemen, Spirax S3 T zorgt ervoor dat elk component van landbouwmachines op zijn best functioneert, waardoor slijtage wordt voorkomen en de levensduur van apparatuur wordt verlengd.

Shell Spirax S4 TX is een bewijs van Shell’s innovatie in smeertechnologie. Als een premium SAE 10W-40 STOU olie is het ontworpen voor universele toepassing in verschillende tractor systemen. De formule is gebaseerd op Shell’s exclusieve XHVI basisolie technologie, gecombineerd met een geavanceerd additievenpakket, wat optimale prestaties in motoren, transmissies en hydraulische systemen verzekert. Of het nu gaat om een soepele werking in powershift transmissies of betrouwbare prestaties in hydraulische systemen, Spirax S4 TX is een betrouwbare partner voor boeren die efficiëntie en bescherming voor hun machines zoeken. deze olie wordt nog steeds gebruikt in moderne fendt transmissies voor zijn antischuim gedrag.

Conclusie: De Aanhoudende Relevantie van STOU-Oliën

STOU-oliën, met hun brede toepasbaarheid en geschiedenis van betrouwbaarheid, hebben de tand des tijds doorstaan, ondanks de verschuiving naar meer gespecialiseerde smeermiddelen zoals UTTO. Hun vermogen om te dienen in een reeks functies – van motoren tot hydraulische systemen – heeft ze bijzonder waardevol gemaakt in minder geavanceerde machines en in situaties waar eenvoud en veelzijdigheid voorop staan.

De aanhoudende relevantie van STOU-producten zoals Shell Spirax S3 T en Spirax S4 TX in de hedendaagse landbouwpraktijk, zelfs in enkele moderne toepassingen zoals de Fendt transmissies, toont aan dat er nog steeds een plaats is voor deze ‘all-rounders’. Ze bieden niet alleen kosteneffectiviteit en vereenvoudigd voorraadbeheer, maar ook betrouwbaarheid en bescherming voor een breed scala aan landbouwmachines.

Hoewel de sector neigt naar meer gespecialiseerde producten om te voldoen aan de verhoogde eisen van de nieuwste landbouwtechnologieën, behouden STOU-oliën hun waarde voor specifieke toepassingen en omstandigheden. Het is deze aanhoudende aanpasbaarheid en veelzijdigheid die STOU-oliën zoals Spirax S3 T en Spirax S4 TX tot een vertrouwde keuze maken voor boeren en machinebeheerders wereldwijd die op zoek zijn naar beproefde oplossingen in een steeds veranderend landschap.

Kortom, hoewel de vooruitgang in landbouwtechnologie de voorkeur kan geven aan gespecialiseerde producten zoals UTTO, blijft de rol van STOU-oliën onmiskenbaar voor bepaalde behoeften en voorkeuren, wat hun voortdurende gebruik en waardering in de agrarische sector verzekert.

.

Meer vragen over STOU of UTTO

Neem contact op met een van onze experts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn