Vlaamse
Oliecentrale

De vloeibaarheid of stijfheid van vetten en het verband met NLGI

19 February, 24

 . 

Contacteer ons!

In de wereld van industriële smering en onderhoud is vet een essentieel element dat helpt om machines soepel en efficiënt te laten werken. Een van de belangrijkste manieren om de eigenschappen en toepasbaarheid van vet te bepalen, is via de NLGI-classificatie. Dit systeem, ontwikkeld door het National Lubricating Grease Institute, biedt een gestandaardiseerde schaal voor de consistentie van vet. In deze blogpost verkennen we wat NLGI-graden zijn, wat ze betekenen, en hoe ze van invloed zijn op de selectie van vet voor specifieke toepassingen.

Wat is NLGI?

NLGI staat voor National Lubricating Grease Institute, een organisatie die normen stelt voor de consistentie van smeringsvetten. De consistentie, of de ‘hardheid’ van vet, wordt gemeten met een penetrometer. Dit instrument meet hoe diep een standaardkegel onder zwaartekracht in het vet dringt bij een gestandaardiseerde temperatuur. De resultaten van deze penetratietest bepalen de NLGI-klasse van het vet.

NLGI-Classificatiesysteem

De NLGI-graden lopen uiteen van 000 tot 6, waarbij 000 extreem vloeibaar is en 6 zeer hard. Hier is een snelle gids:

  • NLGI 000 tot 1: Deze graden zijn vloeibaarder en worden vaak gebruikt in centrale smeersystemen en voor toepassingen die een lage viscositeit vereisen.
  • NLGI 2: Dit is de meest voorkomende graad en wordt beschouwd als de “standaard” consistentie voor veel algemene toepassingen.
  • NLGI 3 tot 6: Deze hogere graden zijn harder en worden gebruikt in situaties waar het vet minder snel mag uitlopen of waar een langere levensduur tussen het smeren nodig is.

Selectie van Vet op Basis van NLGI-Graden

De keuze van de juiste NLGI-graad hangt af van verschillende factoren, waaronder temperatuur, belasting, en de aanwezigheid van water of andere contaminanten. Hier zijn enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste vetconsistentie:

  • Lage Temperaturen en Hoge Snelheden: Voor toepassingen met lage temperaturen en/of hoge snelheden zijn lagere NLGI-graden (000 tot 1) meestal geschikter omdat ze gemakkelijker circuleren.
  • Algemene Toepassingen: Voor de meeste algemene toepassingen bij normale temperaturen en belastingen is NLGI 2 een veilige keuze.
  • Hoge Temperaturen en Zware Belastingen: In omgevingen met hogere temperaturen of onder zware belastingen kunnen hogere NLGI-graden bv. 3 ,beter geschikt zijn vanwege hun vermogen om op hun plaats te blijven en een effectieve smering te bieden.

Het Belang van Juiste Vetselectie

Het kiezen van het juiste vet is cruciaal voor het maximaliseren van de efficiëntie en levensduur van machines. Een verkeerde selectie kan leiden tot onvoldoende smering, verhoogde slijtage, en zelfs machinefalen. Het is daarom essentieel om de specifieke vereisten van elke toepassing te begrijpen en de juiste NLGI-geclassificeerde vet te selecteren.

Conclusie

De NLGI-classificatie is een waardevol hulpmiddel voor professionals in industrieel onderhoud en smering. Door de NLGI-graad te begrijpen en correct toe te passen, kunnen technici ervoor zorgen dat hun machines optimaal presteren met minimale downtime. Of het nu gaat om de lichtste of de zwaarste graden, elk NLGI-geclassificeerd vet heeft zijn plaats in de complexe wereld van industriële smering.

Vergeet niet dat naast de NLGI-graad, andere vetkenmerken, zoals basisolieviscositeit, additieven, en droppunten, ook belangrijk zijn bij het maken van de optimale vetkeuze voor uw specifieke toepassing.

Meer vragen over vetten ?

Stel je vraag aan onze experts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn