Vlaamse
Oliecentrale

RPVOT-Analyse voor Turbineolie & Compressoren

24 October, 23

 . 

Het Begrijpen van RPVOT-Analyse voor Turbineolie: Een Onmisbaar Onderzoek voor Optimale Prestaties

RPVOT is voor ?

in de wereld van industriële turbine en compressor-systemen speelt de kwaliteit en conditie van de olie een cruciale rol in de algehele prestaties en betrouwbaarheid van de apparatuur. Een van de belangrijkste tests om de oxidatiestabiliteit van turbineolie te meten is de Rotating Pressure Vessel Oxidation Test, beter bekend als RPVOT.

Wat is RPVOT?

RPVOT, voorheen bekend als de Rotating Bomb Oxidation Test (RBOT), is een cruciale test die de oxidatiestabiliteit van de olie meet. Deze test geeft inzicht in hoe goed een olie bestand is tegen oxidatie, een proces dat kan leiden tot de vorming van schadelijke bijproducten zoals vernis en slib 1  2.

Hoe wordt de RPVOT-analyse uitgevoerd?

Conform de ASTM D2272-standaard, wordt de gebruikte olie samen met 5g gedestilleerd water in een reactievat gewogen voor de test. Een gepolijste koperen spoel wordt toegevoegd om de reactie te katalyseren. Het vat wordt vervolgens verzegeld in een roestvrijstalen container, en gevuld met pure zuurstof onder een druk van 620kPa. Gedurende de test wordt de olie-watermix onder druk geroteerd op een temperatuur van 150°C voor 60 omwentelingen. De duur tot de interne druk daalt met 175kPa van de maximale waarde, wordt gemeten, waarbij een langere duur een hogere oxidatieweerstand aangeeft 1  3.

Interpretatie van RPVOT-resultaten

Het interpreteren van een RPVOT-analyse is essentieel voor het handhaven van de integriteit van de turbineolie over de tijd. Een daling van 75% in RPVOT-waarde tot 25% van de nieuwe oliewaarde is een waarschuwingslimiet. Als deze daling gepaard gaat met een verhoging van het zuurnummer (TAN), kan dit wijzen op de noodzaak om de olie te verversen  1   4.

Voordelen en Nadelen van RPVOT

RPVOT is voordelig omdat het een relatief snelle methode biedt om de kwaliteit van oliebatches te vergelijken en de degradatie van olie in service te volgen. Echter, het biedt geen kwantificering van onoplosbare stoffen, zuren, slib (sludge), vernis (varnish) enz., en de test is aan de dure kant. Het is daarom belangrijk om RPVOT als onderdeel van een uitgebreid olieanalyseprogramma te beschouwen, in plaats van een stand-alone indicator1.

 

Conclusie

De Rotating Pressure Vessel Oxidation Test (RPVOT) vormt een cruciale pijler in het behoud en beheer van de oliekwaliteit in turbines. Het biedt een gedetailleerde kijk op de oxidatiestabiliteit van de olie, wat op zijn beurt inzicht geeft in de algehele gezondheid en efficiëntie van de turbine. Door de oxidatiebestendigheid van olie te meten, helpt RPVOT bij het voorspellen van mogelijke problemen die kunnen optreden als gevolg van olieoxidatie zoals vernis en slibvorming, die de koeling van apparatuur en lagers kunnen belemmeren1.

Hoewel de RPVOT-analyse een snelle en effectieve manier biedt om de oxidatiebestendigheid te meten, is het van belang te erkennen dat het slechts één aspect van een uitgebreid olieanalyseprogramma is. De resultaten dienen in combinatie met andere analyses en tests te worden bekeken voor een holistisch begrip van de olieconditie en de impact ervan op de turbineprestaties. Bovendien, hoewel de RPVOT-test waardevolle data levert, kent het ook beperkingen zoals het niet kunnen kwantificeren van onoplosbare stoffen, zuren, slib, vernis enz., wat aangeeft dat aanvullende tests en analyses noodzakelijk zijn voor een grondig inzicht in de olieconditie2.

Door de RPVOT-analyse en andere olieanalyses in de routineonderhoudspraktijken op te nemen, kunnen organisaties proactief werken aan het behoud van de integriteit en prestaties van hun turbines, wat op de lange termijn zal bijdragen aan een duurzamere en economisch efficiëntere werking.

Graag meer informatie over analyses

Neem contact op met een van onze experts

Analyses en metingen

Dee betrouwbaarheid van uw machines verhogen en uw kosten verlagen.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn