Vlaamse
Oliecentrale

Energiebesparing, van minerale naar synthetische olie: De voordelen van GTL en PAO

28 July, 23

 . 

Introductie

De keuze van vloeistoffen speelt een cruciale rol in de prestaties van mechanische systemen, en heeft een significant effect op hun energieverbruik. Vandaag willen we dieper ingaan op de energiebesparingen die mogelijk zijn bij de overstap van minerale naar synthetische oliën, met name GTL en PAO.

Begrijpen van Basisoliën: Minerale versus Synthetische Oliën

Basisoliën vormen de ruggengraat van elk hydraulisch smeermiddel. Minerale basisoliën worden gemaakt van ruwe olie, die wordt geëxtraheerd uit de aarde en vervolgens geraffineerd. Hoewel deze oliën van nature een breed scala aan moleculen bevatten in termen van grootte en structuur, worden ze tijdens het raffinageproces aangepast om bepaalde prestatiekenmerken te verbeteren. Maar ze blijven wel ongewenste moleculen bevatten.

Aan de andere kant worden synthetische basisoliën gemaakt in chemische proces, waar individuele moleculen worden gecombineerd om de gewenste eigenschappen te bereiken. Dit betekent dat synthetische oliën een meer uniforme moleculaire structuur hebben, wat leidt tot betere prestaties onder een breder scala van bedrijfsomstandigheden.

Wat zijn GTL en PAO Oliën?

GTL (Gas-to-Liquids) en PAO (Polyalphaolefin) zijn twee soorten synthetische oliën. GTL-oliën worden geproduceerd uit aardgas door middel van een proces dat de Fischer-Tropsch-synthese wordt genoemd. Het resultaat is een heldere, reukloze olie die zeer goed bestand is tegen oxidatie en thermische afbraak en een lage vluchtigheid, wat betekent dat ze minder snel verdampen bij hoge temperaturen.

PAO‘s worden daarentegen geproduceerd door de polymerisatie van alfa-olefinen. Ze zijn zeer stabiel bij hoge temperaturen en hebben uitstekende vloeibaarheid bij lage temperaturen. Ze hebben ook een lage vluchtigheid.

Waarom Synthetische Oliën Minder Wrijving Veroorzaken

De uniforme moleculaire structuur van synthetische oliën is een belangrijke reden waarom ze minder interne wrijving veroorzaken dan minerale oliën. In een minerale olie kunnen grotere of onregelmatige moleculen weerstand bieden aan de stroom van kleinere of andere grote  moleculen, wat resulteert in meer interne wrijving en een hoger energieverbruik.

Synthetische oliën daarentegen, met hun uniforme moleculaire grootte, zorgen voor een soepelere, minder weerstand biedende stroming. Dit vermindert de interne wrijving en resulteert in een lager energieverbruik.

Energiebesparing door Overstap naar Synthetische Oliën

Door minder interne wrijving te bieden en beter bestand te zijn tegen thermische afbraak, kunnen synthetische oliën zoals GTL en PAO de efficiëntie van mechanische systemen aanzienlijk verbeteren. Dit leidt tot een lager energieverbruik, wat niet alleen kostenbesparingen oplevert, maar ook bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Conclusie

Hoewel de overstap van minerale naar synthetische oliën een initiële investering kan vereisen, kunnen de voordelen op lange termijn in termen van verbeterde efficiëntie en energiebesparingen de investering de moeite waard maken. Of u nu kiest voor GTL of PAO, het belangrijkste is om de specifieke behoeften en bedrijfsomstandigheden van uw hydraulische systemen te overwegen om de juiste keuze te maken.

Technisch Advies nodig

Onze technische mensen staan steeds klaar voor deskundig advies gebaseerd op een jarenlange samenwerking met de grootste merken.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn