Vlaamse
Oliecentrale

Slijtage beperken en kosten besparen met de juiste smeermiddelkeuze

3 May, 23

 . 

Slijtage van machines en apparatuur kan leiden tot hoge onderhouds- en reparatiekosten en zelfs tot stilstand van de productieprocessen. Een goede smeermiddelkeuze kan helpen om slijtage te beperken en kosten te besparen. In dit artikel bespreken we hoe de juiste smeermiddelkeuze kan bijdragen aan het verminderen van slijtage, en hoe het switchen naar synthetische smeermiddelen de meerwaarde kan verhogen.

Beperken van slijtage door juiste productkeuze Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan slijtage van machines en apparatuur is het gebruik van onjuiste smeermiddelen. Het gebruik van de verkeerde smeermiddelen kan leiden tot verhoogde slijtage, corrosie en afzettingen op de machineonderdelen. Dit kan resulteren in verminderde prestaties, hogere onderhouds- en reparatiekosten en zelfs tot uitval van de machines en apparatuur.

De keuze van het juiste smeermiddel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de viscositeit, additieven, compatibiliteit met materialen, omgevingsfactoren en andere toepassingsvereisten. Door de juiste smeermiddelen te kiezen, kan slijtage worden beperkt en kunnen kosten worden bespaard op onderhoud en reparatie.

Meerwaarde van synthetische smeermiddelen Synthetische smeermiddelen bieden een aantal voordelen ten opzichte van conventionele smeermiddelen. Ze bieden betere prestaties, hogere efficiëntie, langere levensduur en minder slijtage. Bovendien hebben synthetische smeermiddelen een betere weerstand tegen oxidatie en thermische afbraak, waardoor ze beter bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Door het gebruik van synthetische smeermiddelen kan de meerwaarde van machines en apparatuur worden verhoogd. Dit komt doordat deze smeermiddelen een hogere efficiëntie en betere prestaties bieden, waardoor de levensduur van de machines en apparatuur wordt verlengd en kosten worden bespaard op onderhoud en reparatie.

Voorbeelden van toepassingen waarbij synthetische smeermiddelen de beste keuze zijn, zijn onder meer toepassingen met hoge belastingen en hoge temperaturen of uitzonderlijke omgevings factoren, Maar ook kunnen ze energie besparing bieden of zijn beter biologisch afbreekbaar. Ze worden nu al vaak toegepast in industrieën zoals chemie, de offshore-industrie, robotica en de lucht- en ruimtevaart.

Voor een correcte keuze en toepassing van smeermiddelen zijn er enkele belangrijke praktische tips om te volgen. Allereerst is het essentieel om de specificaties en aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen en te volgen bij het kiezen van een smeermiddel. Bovendien is het belangrijk om het smeermiddel regelmatig te controleren en te vervangen volgens de voorgeschreven intervallen. Deze intervallen kunnen eventueel worden aangepast op basis van analyses om het smeermiddel optimaal te kunnen gebruiken. Het gebruik van de juiste hoeveelheid smeermiddel is ook cruciaal, aangezien een te lage of te hoge oliepeil in het oliecarter verschillende problemen kan veroorzaken. Het is dus van groot belang om deze aspecten zorgvuldig in overweging te nemen bij de keuze en toepassing van smeermiddelen.

Als je meer informatie wilt over smeermiddelen of vragen hebt over welke smeermiddelen het beste geschikt zijn voor jouw specifieke toepassingen, dan kan het nuttig zijn om contact op te nemen met de Vlaamse Oliecentrale. Als gerenommeerde leverancier van smeermiddelen en industriële oliën, heeft de Vlaamse Oliecentrale een uitgebreide kennis van smeermiddelen en toepassingen en kan het jou helpen bij het maken van de juiste keuze. Bovendien biedt de Vlaamse Oliecentrale ook technische ondersteuning en advies op maat om ervoor te zorgen dat jouw machines en apparatuur optimaal worden gesmeerd en beschermd. Neem gerust contact op met de Vlaamse Oliecentrale voor meer informatie en advies over smeermiddelen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn