Vlaamse
Oliecentrale

Hoe selecteer je het juist vet voor je Agri toepassing

Viscositeit

 • Binnen de wereld van smeermiddelen en vetten speelt viscositeit een cruciale rol in het bepalen van de efficiëntie en geschiktheid van een product voor specifieke toepassingen. Hier leggen we de verschillen uit tussen de 100, 220 en 460 viscositeitscategorieën en hun toepassingen:
 1. ISO VG 100:
  • Kenmerken: Vetten in deze categorie hebben een relatief lage viscositeit. Ze zijn dunner en vloeibaarder bij kamertemperatuur.
  • Toepassingen: Vanwege hun lichtere aard zijn ze ideaal voor lagers met een hoog toerental, waarbij een snelle smering essentieel is zonder overmatige opbouw of weerstand. 
 2. ISO VG 220:
  • Kenmerken: Dit is een middelzware viscositeitscategorie. Vetten hier zijn dikker dan de 100 categorie, maar bieden nog steeds een goede vloeibaarheid.
  • Toepassingen: Ze zijn geschikt voor algemene industriële toepassingen en landbouwmachines. Denk aan lagers die worden blootgesteld aan gemiddelde tot hoge belastingen en waarbij een evenwicht tussen bescherming en vloeibaarheid nodig is.
 3. ISO VG 460:
  • Kenmerken: Vetten van deze categorie zijn behoorlijk dik en hebben een hoge viscositeit. Ze bieden een uitstekende smering onder extreme druk en zware belastingen.
  • Toepassingen: Ze zijn ideaal voor zware industriële toepassingen zoals mijnbouw, bouw of situaties waarbij het vet wordt blootgesteld aan extreme druk, hoge temperaturen en trillingen.

Het kiezen van de juiste viscositeit is essentieel voor het maximaliseren van de levensduur en efficiëntie van uw apparatuur. Of je nu op zoek bent naar een snel smeermiddel voor hoogtoerige machines of naar iets robuusts voor zware industrieën, er is altijd een viscositeitscategorie die past bij jouw behoeften.

Hoe worden de naam van een Gadus smeervet opgebouwd

Omgeving en belasting

Het kiezen van het juiste vet voor je apparatuur is essentieel, vooral wanneer je te maken hebt met uitdagende omstandigheden zoals vochtige omgevingen of schokbelastingen. Shell, als een pionier in smeermiddelen, heeft een slim naamgevingssysteem ontwikkeld om je te helpen het perfecte product voor elke toepassing te identificeren.

 1. Waterbestendige Vetten:

  • Indicator: Een ‘A’ in de naam, geplaatst net achter de viscositeit. Bijvoorbeeld: Shell Gadus S2 V220AC 2.
  • Toepassing: Deze zijn speciaal geformuleerd om uitstekende prestaties te bieden in vochtige of waterrijke omgevingen. Het ‘A’ staat symbool voor hun vermogen om weerstand te bieden tegen water en het behoud van hun smeereigenschappen ondanks de aanwezigheid ervan.
 2. Vetten voor Schokbelasting:

  • Indicator: Een ‘D’ in de naam, wat staat voor molybdeen-disulfide (MoS2). Bijvoorbeeld: Shell Gadus S3 V460D 2.
  • Toepassing: Deze vetten zijn geformuleerd voor toepassingen die te maken hebben met knikpunten, niet-continue belastingen of schokbelastingen. Molybdeen-disulfide zorgt voor extra slijtvastheid en bescherming in dergelijke veeleisende situaties.

Het kiezen van het juiste Shell vet betekent niet alleen het begrijpen van de viscositeit die je nodig hebt, maar ook het herkennen van deze cruciale indicatoren in de productnaam. Of je nu werkt in een omgeving die vaak nat is of met zware machines die onderhevig zijn aan schokbelastingen, Shell heeft een oplossing op maat gemaakt voor jouw specifieke behoeften.

Shell Gadus: De Perfecte Vetoplossing voor de Landbouwindustrie

Hieronder vindt je de meest voorkomende producten die gebruikt worden in de landbouw en Tuinbouw sectoren. Maar dit is slechts een kleine selectie uit het gamma dus als je het benodigde product niet vindt ga dan gewoon verder naar beneden en neem contact op met een van onze experts.

Shell Gadus Range:

 1. Shell Gadus S2 V100 2/3: Ideaal voor lagers met een hoog toerental. Deze vetten combineren hoge viscositeitsindex minerale oliën met een lithiumcomplex, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor situaties met extreme druk, slijtage en oxidatie. Ze bieden een superieure bescherming tegen corrosie en kunnen hoge bedrijfstemperaturen aan.

 2. Shell Gadus S2 V220 00/0/1/2: Een premium multipurpose vet met vaste stoffen. Dankzij het lithiumcomplex en hoge viscositeitsindex minerale oliën is het perfect voor toepassingen met schokbelastingen, trillingen en vochtige werkomstandigheden.

 3. Shell Gadus S2 V220AC 0/2: Een extreme druk vet voor de meest veeleisende toepassingen. Met zijn rode lithiumcomplex en hoge viscositeitsindex minerale oliën, garandeert het de beste prestaties, zelfs bij de hoogste bedrijfstemperaturen.

 4. Shell Gadus S2 V220AD 2: Dit hoogwaardige vet combineert het beste van lithium-calcium met minerale oliën van hoge viscositeit. Het is speciaal geformuleerd voor situaties met schokbelastingen, trillingen en vochtige werkomstandigheden dankzij het vaste smeermiddel Molybdeen-disulfide.

 5. Shell Gadus S3 V220C 2 & V460D 2: Deze high-performance vetten bieden superieure bescherming, dankzij hun rode lithium-calcium basis en hoge viscositeitsindex minerale oliën. Ze bevatten extreme druk additieven voor hoge belastingen en beschermen tegen slijtage, oxidatie en corrosie. de Gadus S2 V460D 2 bevat molybdeen-disulfide om schokbelasting op te vangen.

Voor elke landbouwtoepassing biedt Shell’s Gadus-reeks een oplossing die betrouwbaarheid, duurzaamheid en topprestaties garandeert. Vertrouw op Gadus om je apparatuur in topconditie te houden en haal het beste uit je landbouwbedrijf.

Zoek je machine op en vindt de juiste smeermiddelen

Shell lubematch

Vind het juiste smeermiddel voor uw wagen of machine