Vlaamse
Oliecentrale

Compressoren en hun smeermiddelen

26 April, 24

 . 

Werking, Smeermiddelen, en Veelvoorkomende Problemen

Compressoren zijn onmisbare apparaten in vele industrieën, variërend van de vervaardiging en bouw tot de chemische verwerking en HVAC-systemen. Een essentieel aspect van hun operationele efficiëntie en levensduur is de juiste keuze en onderhoud van smeermiddelen. In deze blogpost duiken we diep in de wereld van compressoren, met een focus op hun werking, de rol van smeermiddelen, en de veelvoorkomende problemen die hun prestaties kunnen beïnvloeden.

Basisprincipes van Compressoren

Compressoren zijn apparaten die ontworpen zijn om de druk van een gas te verhogen door het volume te verminderen. Afhankelijk van de specifieke toepassing en vereisten kunnen verschillende soorten compressoren worden gebruikt:

 • Zuigercompressoren: Gebruiken een zuiger die in een cilinder beweegt om lucht te comprimeren.
 • Schroefcompressoren: Twee schroefvormige rotoren comprimeren het gas als ze roteren.
 • Centrifugaalcompressoren: Verhogen de druk van het gas door het te versnellen via een roterend impeller.

Elk van deze types heeft zijn eigen specifieke smeereisen en -uitdagingen.

Het Belang van Smeermiddelen in Compressoren

Smeermiddelen zijn vitaal voor het goed functioneren van compressoren. Ze vervullen verschillende belangrijke functies:

 • Smering: Vermindert de wrijving tussen bewegende delen, wat slijtage beperkt.
 • Koeling: Helpt de warmte af te voeren die tijdens het compressieproces wordt gegenereerd.
 • Afdichting: Biedt een fijne afdichting tussen de bewegende delen in bepaalde compressortypen, wat de efficiëntie verhoogt.

Veelvoorkomende Problemen met Smeermiddelen in Compressoren

Smeermiddelen kunnen diverse problemen ondervinden die de prestaties van compressoren negatief beïnvloeden:

 • Slijtage: Onvoldoende smering leidt tot verhoogde wrijving en slijtage. Dit kan worden veroorzaakt door onjuiste olieviscositeit of door een onvoldoende oliepeil.
 • Olievervuiling: Vervuiling van olie door deeltjes, water, en chemische stoffen kan de smerende eigenschappen verminderen. Regelmatige controle en vervanging van olie zijn essentieel om dit tegen te gaan.
 • Oxidatie: Onder invloed van hoge temperaturen kan olie oxideren, wat resulteert in de vorming van zuren en slib. Dit probleem vraagt om het gebruik van antioxidanten in smeermiddelen of het kiezen van oliën met een hogere oxidatiestabiliteit.
 • Vapor Lock: Een toestand waarbij gecomprimeerde lucht of gas vermengd met olie een emulsie vormt die de smering kan hinderen, vaak voorkomend in systemen met hoge temperaturen en hoge drukken.
 • Thermische afbraak: Bij extreem hoge bedrijfstemperaturen kunnen smeermiddelen thermisch afbreken, wat leidt tot de vorming van schadelijke bijproducten. Het gebruik van thermisch stabielere synthetische oliën kan dit risico minimaliseren.

Conclusie

Het goed begrijpen en beheren van de smeermiddelen in compressoren is cruciaal voor het optimaliseren van de prestaties en het verlengen van de levensduur van deze apparaten. Vlaamse Oliecentrale biedt expertise en hoogwaardige producten die speciaal zijn ontwikkeld om aan de unieke eisen van verschillende compressortypen te voldoen. Door de juiste smeermiddelen te kiezen en een regelmatig onderhoudsschema te volgen, kunnen veel voorkomende problemen worden voorkomen en kan de operationele efficiëntie van uw

Heb je een vraag over compressoren ?

Neem contact op met onze experts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn