Vlaamse
Oliecentrale

Euro 7 en de toekomst voor vrachtwagens

18 December, 23

 . 

De Belofte van Euro 7 voor Duurzame Vrachtwagenprestaties

De invoering van de Euro 7-norm markeert een keerpunt in de vrachtwagenindustrie, met name op het gebied van smeermiddelen. Deze nieuwe regelgeving is gericht op het drastisch verminderen van emissies en stelt nieuwe uitdagingen voor zowel voertuigfabrikanten als smeermiddelproducenten, zoals Shell. In dit deel van onze blogserie verkennen we de impact van Euro 7 op de smeermiddelindustrie en hoe toonaangevende producenten zoals Shell zich aanpassen aan deze veranderingen.

Technologische Uitdagingen en Innovaties

Met de introductie van Euro 7 komen er nieuwe technologische uitdagingen naar voren. De noodzaak voor vrachtwagens om langere periodes aan strenge emissiestandaarden te voldoen, vereist smeermiddelen die zowel de motorprestaties verbeteren als de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Dit betekent dat smeermiddelen met een laag asgehalte en verbeterde oxidatiestabiliteit cruciaal zullen zijn. Deze innovaties zijn essentieel om te zorgen dat vrachtwagens niet alleen voldoen aan de Euro 7-normen, maar ook efficiënt en betrouwbaar blijven werken. ref:1

Discussies in de Industrie

Discussies op platforms zoals ‘Bob Is The Oil Guy’ benadrukken de complexiteit en de technische uitdagingen van Euro 7 (bv 200.000 km per oliewissel),  Deelnemers van het forum geven aan dat de noodzaak voor vrachtwagens om te voldoen aan deze normen voor lange perioden interne opvolging vereist, ook omdat er ook controle komt vanuit instanties op het naleven van deze normen. Dit is echter een grote technische uitdaging.   ref: Bob is the oil guy

De Impact van Euro 7 op Smeermiddelen voor Vrachtwagens

Euro 7 is niet zomaar een stap vooruit in emissiebeperking; het is een grote sprong. Voor de vrachtwagenindustrie betekent dit strengere normen voor de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. Deze veranderingen vereisen een nieuwe generatie smeermiddelen die niet alleen compatibel zijn met geavanceerde uitlaatgasnabehandelingssystemen maar ook helpen de totale emissies van vrachtwagens te verminderen. Het is een tijdperk waarin de smeermiddelen niet alleen de motor smeren maar ook een actieve rol spelen in het verminderen van de milieu-impact van de vrachtwagens.

Innovatie in Smeermiddelen: De Sleutel tot Voldoen aan Euro 7

In het kader van de Euro 7-normen staan smeermiddelfabrikanten, zoals Shell, voor een belangrijke uitdaging: het ontwikkelen van geavanceerde smeermiddelen die bijdragen aan een lagere uitstoot en een hogere efficiëntie van vrachtwagens. Dit vereist een diepgaande innovatie in zowel de samenstelling als de werking van deze smeermiddelen. Laten we eens nader bekijken welke eigenschappen deze nieuwe generatie smeermiddelen zou moeten hebben en hoe ze de brandstofefficiëntie en de betrouwbaarheid van vrachtwagens kunnen verbeteren.

Smeermiddelen met Laag Asgehalte

Een van de belangrijkste aspecten van innovatieve smeermiddelen onder Euro 7 is het lage asgehalte. Deze eigenschap is cruciaal omdat het helpt de ophoping van afzettingen in de motor en het uitlaatgasnabehandelingssysteem te verminderen. Minder afzettingen betekent een efficiëntere werking van de motor en de uitlaatgasnabehandelingssystemen, wat leidt tot lagere emissies en lagere kosten voor het vervangen van nabehandelings systemen.

Verbeterde Oxidatiestabiliteit

Smeermiddelen die worden gebruikt in vrachtwagens moeten een hoge oxidatiestabiliteit hebben. Dit betekent dat ze bestand moeten zijn tegen degradatie bij hoge temperaturen, wat vaak voorkomt in de zware omstandigheden waarin vrachtwagens opereren. Een hogere oxidatiestabiliteit zorgt ervoor dat de olie zijn beschermende eigenschappen langer behoudt, wat bijdraagt aan een langere levensduur van de motor en minder onderhoud.

Vermindering van Wrijving en Slijtage

Geavanceerde smeermiddelen moeten ook effectief zijn in het verminderen van wrijving en slijtage binnen de motor. Door de wrijving tussen bewegende delen te verminderen, kunnen deze smeermiddelen de algehele efficiëntie van de motor verbeteren en het brandstofverbruik verminderen. Minder slijtage betekent ook dat de motorcomponenten langer meegaan, wat resulteert in lagere onderhoudskosten en minder uitvaltijd.

Bijdrage aan Brandstofefficiëntie

De rol van smeermiddelen in het verbeteren van de brandstofefficiëntie is cruciaal. Door de interne weerstand in de motor te verminderen, kan een geavanceerd smeermiddel de brandstofefficiëntie aanzienlijk verbeteren. Dit leidt niet alleen tot een verlaging van de operationele kosten voor vervoerders maar draagt ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, een belangrijk doel van de Euro 7-normen.

Invloed op Uitlaatgasemissies

Verder spelen deze smeermiddelen een belangrijke rol bij het beheersen van de uitlaatgasemissies. Door de algehele prestaties van de motor te verbeteren en te zorgen voor een efficiëntere verbranding, kunnen ze helpen de uitstoot van schadelijke stoffen zoals NOx en PM te verminderen. Dit is niet alleen belangrijk voor het voldoen aan de Euro 7-normen maar ook voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, vooral in stedelijke gebieden.

Conclusie: Een Toekomstgerichte Benadering in de Vrachtwagenindustrie

De invoering van de Euro 7-norm is meer dan alleen een nieuwe regelgevende mijlpaal; het is een katalysator voor verandering in de vrachtwagenindustrie. Voor smeermiddelfabrikanten zoals Shell betekent dit een kans om innovatieve producten te ontwikkelen die niet alleen aan de nieuwe eisen voldoen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan zowel de economische als de ecologische duurzaamheid van vrachtwagens. De ontwikkeling van smeermiddelen met een laag asgehalte, verbeterde oxidatiestabiliteit, en verminderde wrijving en slijtage, speelt een cruciale rol in het realiseren van een efficiëntere, betrouwbaardere en milieuvriendelijkere vrachtwagenindustrie.

In deze snel evoluerende sector is het van cruciaal belang dat producenten zoals Shell blijven innoveren en samenwerken met voertuigfabrikanten en beleidsmakers. Samen kunnen zij de weg effenen voor een toekomst waarin duurzaamheid en prestaties hand in hand gaan, en waarin de vrachtwagenindustrie een leidende rol speelt in de transitie naar een schonere en groenere toekomst.

Met de Euro 7-norm in het vooruitzicht staan we op de drempel van een nieuw tijdperk in de transportsector. De smeermiddelindustrie is meer dan ooit een integraal onderdeel van deze transformatie, door oplossingen te bieden die zowel economisch rendabel als milieubewust zijn. Het is een tijdperk waarin innovatie, duurzaamheid en samenwerking de sleutels zijn tot succes.

Meer vragen over smeermiddelen voor transport of een smeermiddel nodig ?

Vraag een van onze experts
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn