Smeermiddelen voor transport: beperk uitstoot en brandstofverbruik

Zware voertuigen als bussen en vrachtwagens hebben specifieke en hoogstaande smeermiddelen nodig. Niet voor niets worden er hoge eisen gesteld qua levensduur, brandstofbesparing en anti-slijtage. Maar al te vaak merken we dat bedrijven in de problemen komen door het gebruiken van foutieve olie, zowel op vlak van brandstofverbruik als het naleven van de Euronormen. We geven in dit artikel een overzicht van alle zaken die belangrijk zijn voor de transportsector, en wat de Vlaamse Oliecentrale kan doen voor jouw bedrijf.

Waar moeten smeermiddelen aan voldoen? 

Transporteurs hebben vandaag de dag verschillende zaken om rekening mee te houden: 

  • Er moet voldaan worden aan de Euronormen;

  • Slijtage moet zo veel mogelijk worden tegengaan, onder andere door de juiste smeermiddelen te kiezen;

  • Het brandstofverbruik moet zo laag mogelijk blijven;

  • Een overschakeling naar een nieuwe Euronorm vereist ook een nieuw smeermiddel.

Hoe draagt motorolie bij aan de Euronorm? 

Waar weinig transporteurs zich bewust van zijn, is dat de foute motorolie ervoor kan zorgen dat een vrachtwagen praktisch gezien niet meer voldoet aan de Euronorm. Zoals hierboven aangestipt vereist een nieuwe Euronorm ook een nieuw soort motorolie.
 

Met andere woorden: motorolie is essentieel om aan de Euronormen te kunnen blijven voldoen, aangezien ze de uitstoot van voertuigen drastisch kunnen verminderen. 

Zo biedt de Vlaamse Oliecentrale bijvoorbeeld Low SAPS-oliën aan die zowel geschikt zijn voor gebruik samen met roetfilters en katalysators, twee manieren om vrachtwagens aan de Euro 5 norm te laten voldoen. 

Low SAPS smeermiddelen voor transport 

SAPS staat voor Sulphated Ash, Phosphor en Sulphur (sulfaatas, fosfor en zwavel). Low SAPS-olie bevat dus een erg lage hoeveelheid van deze schadelijke stoffen, en verlaagt de uitstoot van vrachtwagens aanzienlijk. 

Veel vrachtwagens maken nog gebruik van Full SAPS-olie. De schadelijke deeltjes zorgen er echter voor dat vrachtwagens niet meer aan de Euronorm voldoen vanwege de uitstoot, maar ze kunnen evenzeer de filter van het nabehandelingssysteem verstoppen. Low SAPS-oliën doen dit veel minder. Ze verhogen dus de levensduur van motoren én nabehandelingssystemen.

Altijd de juiste olie kiezen

Bij elke Euronorm hoort dus een specifieke olie die ontwikkeld is om aan de norm te voldoen, en tegelijk het brandstofverbruik ook te beperken. Maar niet alleen de juiste olie, ook de juiste service zorgt voor een besparing op uitstoot en brandstof, én een verlengde levensduur van motoren en andere systemen.

Het smeerschema

Wanneer je met ons in zee gaat betekent dat niet alleen dat je over een professionele leverancier beschikt, maar ook over een partij die meedenkt over het hele proces. Onze experts stellen een duidelijk smeerschema op waardoor je als klant bespaart én altijd aan de normen kan blijven voldoen. Een paar vragen die we stellen tijdens onze analyse: 

Hoe zit het huidige onderhoud in elkaar?

  • Wat met het brandstofverbruik?

  • Hoe kunnen we optimaliseren

  • Hoe ziet de toekomst (bv. van de Euronormen) eruit, en hoe kunnen we daarop inspelen?

Met een professioneel smeerschema win je als transporteur enorm veel tijd en geld, en blijf je zo lang mogelijk aan de juiste normen voldoen. 

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 

Heb je een vraag voor ons? Of wil je meer weten over welke voordelen de diensten van de Vlaamse Oliecentrale hebben voor jouw transportfirma? Laat ons iets weten! 

Gelieve uw naam op te geven.