Motorolie en vrachtwagens: invloed op het brandstofverbruik

Vrachtwagens leggen heel het jaar door stevige afstanden af. Daarbij verbruiken ze heel wat brandstof en onderhoudsproducten. Motorolie is daarin een hele belangrijke factor. Motorolie smeert, beschermt, reinigt en koelt je motor. Zo zorgt het ervoor dat de motoren van je vrachtwagens minder snel beschadigd raken, om zo kostbare reparaties te vermijden.

Het is dan ook niet eender welke motorolie je gebruikt voor vrachtwagens. Door de juiste keuze te maken maximaliseer je niet alleen de levensduur van de motor. De juiste olie zorgt er ook voor dat je brandstofverbruik zakt.

Wrijving in de motor voorkomen

Een motor bestaat uit verschillende bewegende onderdelen die verbonden zijn met elkaar. Terwijl je motor draait, veroorzaken die onderdelen wrijving

Hoe groter de wrijving, hoe sneller de motor verslijt. Maar hoe groter de wrijving, hoe meer brandstof je ook verbruikt.

De olie waar je mee werkt en de viscositeit daarvan, heeft een zekere invloed op de wrijving in demotor. 

De invloed van viscositeit op brandstofverbruik

Viscositeit is een belangrijke factor in motorolie. Hoe dunner de olie, hoe gemakkelijker de olie stroomt. Dat zorgt ervoor dat hitte en vuil sneller wordt afgevoerd richting de filter, maar ook dat het brandstofverbruik zakt.

Maar een dunne motorolie brengt ook een dunne smeerfilm met zich mee. Dat zorgt ervoor dat de kans groeit dat motoronderdelen met elkaar in contact komen, wat sneller voor slijtage zorgt.

Als je in normale omstandigheden werkt, dan weegt dat ene nadeel van dunne olie niet op tegen de voordelen.

Het is pas wanneer een vrachtwagen in zware omstandigheden rijdt (bergen op- en afrijden, stoffige omgevingen, veel korte ritten, …) dat dikke olie wel eens een voordeel kan bieden

Dikke olie zorgt namelijk voor een dikkere smeerfilm, die de verschillende onderdelen beter beschermt. Hou er wel rekening mee dat een dikke smeerfilm meer wrijving met zich meebrengt en dus ook voor een hoger brandstofverbruik zorgt.

Minerale motorolie vs. synthetische motorolie

Minerale motorolie is een product vervaardigd uit ruwe aardolie. Contaminaties en ongewilde koolwaterstoffen worden weggefilterd. Deze motorolie is goedkoper, maar moet je vaker vervangen. Maar ze vloeit ook trager door het motorcircuit. Dat zorgt ervoor dat het brandstofverbruik stijgt.

Synthetische olie daarentegen komt tot stand dankzij enkele chemische transformaties. Deze olie is specifiek ontwikkeld voor motoren die hogere prestaties leveren, zoals vrachtwagens. Dat maakt dat het duurder is dan minerale motorolie. Maar deze olie moet je minder vaak vervangen én doordat de olie sneller vloeit, zakt je brandstofverbruik ook.

Conclusie

Motorolie heeft dus wel degelijk een invloed op het brandstofverbruik van je vrachtwagens. Het grote focuspunt hierin is de wrijving tussen de verschillende onderdelen van de motor. Dunne, synthetische motoroliën zijn ideaal om wrijving te minimaliseren en brandstofverbruik te optimaliseren. Dikke oliën zijn dan weer geschikt voor zware werkomstandigheden, en minerale oliën vloeien minder snel, waardoor het verbruik stijgt.

Welke olie kies ik? 

Wanneer je met ons in zee gaat betekent dat niet alleen dat je over een professionele leverancier beschikt, maar ook over een partij die meedenkt over het hele proces. Onze experts stellen een duidelijk smeerschema op waardoor je als klant bespaart én altijd aan de normen kan blijven voldoen.

Wil je meer weten over welke voordelen de diensten van de Vlaamse Oliecentrale hebben voor jouw transportfirma? Laat ons iets weten!

Gelieve uw naam op te geven.