Hoe kies ik de juiste hydraulische olie?

Hydraulische olie is essentieel voor een efficiënte werking van hydraulische systemen in de industrie. Met behulp van het juiste smeermiddel gaan machines zo lang mogelijk mee en komt hun performantie niet in het gedrang. In dit artikel gaan we dieper in op hydraulische olie: hoe maak je de juiste keuze?

Kiezen voor de juiste olie

De meeste hydraulische systemen en machines kunnen werken met verschillende smeermiddelen. Denk dan bijvoorbeeld aan multigrade motorolie, transmissievloeistof en hydraulische olie. Welke olie je het beste kiest, hangt af van de installatie en het gebruik. 

 

Het is niet mogelijk om de vraag ‘Welke olie kies ik het best?’ eenduidig te beantwoorden, omdat alles van de situatie en de infrastructuur afhangt. We kunnen je echter wel een paar nuttige tips geven. Hieronder lijsten we een paar vragen op die je jezelf kan stellen vooraleer je een keuze maakt. 

Wat is de juiste viscositeit van de hydraulische olie?

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van hydraulische olie of een ander smeermiddel is de viscositeitsgraad. Het maakt niet wat de andere eigenschappen van het smeermiddel in kwestie zijn als de viscositeit niet overeenkomt met het hydraulische systeem, en dan vooral de temperatuur die wordt bereikt. 

 

Kies je voor hydraulische olie met de foute viscositeitsgraad? Dan zullen je hydraulische componenten sneller degraderen. 

 

Om te kiezen voor de juiste viscositeit moet je de volgende zaken in acht nemen: 

 

  • de viscositeit bij een minimale omgevingstemperatuur;
  • de maximumtemperatuur wanneer de machine draait (die ook onder invloed staat van de maximale omgevingstemperatuur);
  • de toegelaten en optimale viscositeit voor de hydraulische componenten

Kies ik voor multigrade hydraulische olie?

Wordt het hydraulisch systeem gebruikt in erg warme én koude temperaturen (bijvoorbeeld wanneer de installatie heel het jaar buiten staat)? Dan zal multigrade hydraulische olie de juiste keuze zijn om de temperatuurverschillen aan te kunnen. Zo blijft de viscositeit binnen de toegelaten normen voor de installatie. 

 

Multigrade smeermiddelen hebben echter ook nadelen: zo kan de viscositeitsgraad van de multigrade olie een negatief effect hebben op de luchtverwijderende eigenschappen van de olie zelf. Het is dus zeker aan te raden om voor een monograde olie te kiezen, tenzij dit niet anders kan. 

Heb ik een detergent nodig? 

Detergenten zorgen ervoor dat water wordt geëmulgeerd en contaminanten als sludge en varnish verwijderd worden. Detergenten zorgen er dus voor dat de componenten zo weinig mogelijk afzetting te verduren krijgen.
 

Het nadeel is hier dan weer dat detergenten ervoor zorgen dat het water niet uit de olie wordt gefilterd. Water kan ervoor zorgen dat de olie sneller veroudert en dat corrosie optreedt. Bovendien kan het geëmulgeerde water bij hoge temperaturen in stoom veranderen. Dat kan echter vermeden worden door de hoeveelheid water in het systeem onder het saturatiepunt van de olie te houden. 

Heb ik Anti-Wear (AW) hydraulische olie nodig?

Anti-Wear (AW) hydraulische olie zorgt ervoor dat de lubricatie begrensd blijft en dat corrosie en veroudering worden vertraagd. Het additief dat hier het meest voor wordt gebruikt is zinkdialkyldithiofosfaat

 

De aanwezigheid van dit additief is niet altijd positief: het kan namelijk zorgen voor de degradatie van sommige metalen en een negatieve invloed hebben op filtering. Gelukkig staat de huidige technologie ver genoeg om deze nadelen zo goed mogelijk te beperken. 

Kies voor het juiste smeerschema

De keuze voor de juiste olie is één ding, maar een uitgewerkt smeerschema is ook essentieel voor de goede werking van hydraulische systemen.

De Vlaamse Oliecentrale biedt een complete service: je beschikt niet alleen over een professionele leverancier, maar ook over een partij die meedenkt over het hele proces. Onze experts stellen een duidelijk smeerschema op waardoor je als klant bespaart en zeker bent van optimale resultaten. 

Kunnen we je ergens mee helpen? 

Heb je een vraag over hydraulische smeermiddelen? Of wil je meer weten over welke voordelen de diensten van de Vlaamse Oliecentrale hebben voor jouw onderneming? Laat ons iets weten! 

Gelieve uw naam op te geven.